Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoogste rendement zonnepanelen

Hoogste rendement zonnepanelen? Dat je energie kan opwekken uit de zon is al meerdere jaren bekend. De techniek die daarvoor wordt gebruikt is echter behoorlijk aan het veranderen. Tegenwoordig kan je zonnepanelen kopen die een rendement hebben wat twee tot drie keer zo hoog is als bij de voorlopers. We keken voor je welke zonnepanelen het hoogste rendement hebben. We keken ook naar de prijs die daarbij hoort.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen

We deden navraag bij de leveranciers van zonnepanelen naar de kosten. Men stuurde ons de volgende offertes toe:

Wat voor model zonnepanelen koop je Hoeveel Wp Wat is de terugverdientijd Wat is de prijs per paneel
Een eerste generatie Tot 175 Wp 7 a 8 jaar Tussen 200 en 250 euro
Een latere generatie met polykristallijn silicium Tot 275 Wp 8 a 9 jaar Tussen 350 en 450 euro
De nieuwste generatie met monokristallijn silicium Tot 400 Wp 10 a 12 jaar Tussen 595 en 700 euro
De meest recente techniek met boven- en onder-functie Tot 475 Wp 11 a 13 jaar Tussen 650 en 750 euro

 

Het rendement verklaard

Het rendement van zonnepanelen wordt berekend aan de hand van een aantal factoren. Die zullen per situatie verschillend zijn. We hebben deze factoren voor je op een rij gezet.

  • De aanschafkosten van de installatie. Hoe hoger de kosten, hoe minder snel je de installatie terugverdient.
  • Het aantal zonnepanelen. Met een hoger aantal zonnepanelen heb je nu eenmaal een hogere opbrengst.
  • De dakligging van jouw huis. We hebben het hier over de windrichting van jouw dak. Een dak op het zuiden vangt de meeste zon.
  • De capaciteit van jouw panelen. Uiteraard. Zonnepanelen met de hoogste capaciteit zullen het meeste opleveren.
  • De hellingshoek waarin de panelen zijn geplaatst. Daarbij wordt gekeken naar een vlak dak, een hellend dak, en de hoek waarin de frames zijn ingesteld.
  • Het elektriciteitstarief per kWh
  • De jaarlijkse prijsverhoging van elektriciteit.

De toegepaste technieken

Per paneel worden er bepaalde technieken toegepast om energie op te wekken. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • De oudste techniek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de eerste generatie zonnecollectoren. Deze zitten onder een glasplaat. De panelen hebben een groene kleur. Door de verouderde techniek zijn deze panelen groot en zwaar. Daarnaast hebben ze naar verhouding een veel te laag rendement. Deze panelen zijn dus ongeschikt voor de Nederlandse markt. Ze worden nog wel verkocht maar de aanschaf wordt ernstig afgeraden.
  • De vroege techniek met silicium. Deze panelen hebben een blauw gewolkte kleur. Ze zijn gemaakt van silicium wat voor een veel hogere opbrengst zorgt. Daarnaast zijn de panelen lichter van gewicht. Deze panelen zijn een goede aanschaf maar niet de beste. Het rendement is niet het hoogste.
  • De latere techniek met silicium. Deze panelen zijn doorgaans zwart, all black. Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van silicium wat onder een zeer hoge temperatuur is gesmolten en vervolgens gecontroleerd is afgekoeld. Het silicium smelt als één deel aan elkaar waardoor een monokristallijn geheel ontstaat. Deze panelen hebben het een na hoogste rendement en zijn vanwege de aanschafprijs een zeer goede aanschaf.
  • De nieuwste techniek. Bij de panelen met de nieuwste techniek wordt rekening gehouden met het feit dat bij de voorgaande technieken onder de panelen geen warmte werd opgewekt. Dat had als gevolg dat bij hoge temperaturen de opbrengst van de panelen terugviel. De nieuwste panelen zullen ook aan de onderkant energie opwekken en ze functioneren optimaal bij alle mogelijke temperaturen. Deze panelen hebben het hoogste rendement maar door de nu nog hoge aanschafprijs zullen ze geen eerste keuze zijn bij aankoop tenzij je echt op de lange termijn kijkt.

Subsidie op jouw zonnepanelen

Zonnepanelen zijn op zich geen aanschaf waar de overheid subsidie op geeft. Wie zonnepanelen aan gaat schaffen zal deze investering dus geheel uit eigen zak moeten betalen. Wanneer je gaat voor zonnepanelen met een hoog rendement is er echter wel een mogelijkheid voor subsidie. Deze subsidie krijg je wanneer jouw zonnepaneleninstallatie een hogere opbrengst heeft dan dat jouw verbruik daadwerkelijk is. Op dat moment lever je namelijk energie terug aan het netwerk via jouw installatie. Die kWh’s die jij terug levert worden door het energiebedrijf gesaldeerd. Dat houdt in dat je het tarief per kWh wat je anders zou moeten betalen van het energiebedrijf krijgt terug gestort. Dit salderen is een methode die nu nog wordt toegepast maar die binnen één a twee jaar zal overgaan in een andere maatregel van de overheid. Deze methode zal inhouden dat u per kWh die u terug levert vanuit de overheid een bepaald bedrag ontvangt. Dit bedrag wordt via de energieleverancier met u verrekend. Het doel van de overheid is dat u binnen 7 jaar uw installatie zonnepanelen hebt terug verdiend. Wanneer u al meerdere jaren saldeerde zullen deze jaren in mindering worden gebracht op die 7 jaar die de overheid als subsidie termijn heeft vastgesteld.

Zonnepanelen die u niet te duur koopt

Dat zonnepanelen een kostbare investering zijn mag nu wel duidelijk zijn. Het is dan ook aan te raden om er in eerste instantie al niet teveel voor te betalen. Dat regelt u door eerst offertes op te vragen. U ontvangt meerdere prijsopgaven om met elkaar te vergelijken. Het goed vergelijken van prijzen kan u een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering