Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoeveel gigawatt nodig voorzien van heel Nederland?

Hoeveel gigawatt nodig voorzien van heel Nederland?Zonnepanelen zijn een Europese uitvinding. Door het plaatsen van zonnepanelen op je dak kan jij behoorlijk besparen op je stroomkosten. De vraag die jij je mag stellen is hoeveel gigawatt energie er in zonne-energie nodig is om heel Nederland te voorzien van energie. We keken voor je naar de hoeveelheid zonnepanelen die er momenteel in Nederland is geplaatst. Daarnaast keken we naar de mogelijkheden die jij zelf hebt om daaraan bij te dragen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs en opbrengst van zonnepanelen verklaard

We vroegen bij meerdere leveranciers naar de prijs van zonnepanelen. Men stuurde ons de volgende prijsopgaven toe:

Wat is het type zonnepaneel Wat is de opbrengst in Wp Gebruik van zonlicht of daglicht Wat is de prijs van 10 panelen plus een omvormer
De eerste generatie zonnepanelen Tot 175 Wp Volle zon 3000 euro
De tweede generatie zonnepanelen met polykristallijn silicium Tot 275 Wp Zonlicht 5000 euro
De derde generatie zonnepanelen met monokristallijn silicium Tot 400 Wp Zonlicht/daglicht 7000 euro
De nieuwste generatie zonnepanelen met monokristallijn silicium en dubbelzijdige functie Tot 600 Wp Zonlicht/daglicht/geen vermogensverlies bij extra warmte 9000 euro

De huidige hoeveelheid zonnepanelen in ons land

De huidige hoeveelheid zonnepanelen in ons land is aanmerkelijk gegroeid de afgelopen jaren. Er is inmiddels een berekening gemaakt van het aantal kilometers oppervlak wat kan worden omgezet naar zonnepanelen voor ons land wanneer je alle geplaatste en geïnstalleerde zonnepanelen zou verzamelen. We kwamen uit tot een totaal van 25 kilometer bij 25 kilometer wanneer het gaat om de zonnepanelen die op hellende daken zouden worden geplaatst. Wanneer je het totaal in een veld zou uitrekenen kwam je op 35 bij 35 kilometer. Dit laatste komt dan vooral doordat er in het geval van een veld zonnepanelen met een grotere afstand uit elkaar dienen te worden geplaatst. Er is immers sprake van een stuk schaduwval waardoor een zonnepaneel niet het volle rendement behaalt.

De hoeveelheid stroom die Nederland per jaar verbruikt

In Nederland wordt per jaar een getal van 120.000 gigawatt uur aan stroom verbruikt door huishoudens en bedrijven. Slechts 10 procent van die stroom is opgewekt door bedrijven en door huishoudens met zonnepanelen en windmolens. Dit is een resultaat wat in 2017 is berekend. De maand oktober van 2017 was de gunstigste maand voor wat betreft de energie opbrengst. Uit zon en wind werden 1330 gigawatt uur opgewekt. Dit totaal kon meer dan 900.000 huishoudens voldoende stroom leveren.

Maatregelen die je zelf kan nemen om zonne-energie te leveren

Wanneer jij je steentje wil bijdragen om het gat tussen de behoefte aan zonne-energie en het aanbod te vullen kan je uiteraard overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen. Dit is een aanschaf die je wel als een investering mag zien. Jij kan zonne-energie afnemen op meerdere manieren:

  • Deelname aan een lokaal project. Steeds meer steden stimuleren de inwoners om zonnepanelen te kopen. Jij kan je inkopen in een lokaal project. Daarbij neem je een bepaald aantal zonnepanelen af wat op jouw dak wordt geplaatst. Er komt een expert bij jou kijken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, en er wordt met je gekeken naar jouw mogelijkheden. Vervolgens wordt jouw deelname aan het project geregistreerd. Wanneer het totale aantal inschrijvingen bekend is wordt er een leverancier uitgezocht. Dat gebeurt op basis van offertes die worden uitgebracht voor grote inkoop. Op die manier profiteer jij van zonnepanelen zonder dat je zelf het uitzoekwerk hoeft te doen.
  • Deelname aan een zonnepanelenveld. Dit is een nieuw fenomeen. De gemeente laat een veld met zonnepanelen plaatsen waarbij jij je kan registreren. Je neemt tegen vergoeding van een aantal zonnepanelen de energie voor jouw huishouden af. Daardoor kan jij ook profiteren van zonnestroom terwijl je zelf geen zonnepanelen op je dak hebt.
  • Individueel zonnepanelen kopen. Hou jij liever alle touwtjes in eigen handen dan schaf je individueel je zonnepanelen aan. Jij vraagt in dat geval eerst offertes op voordat je zonnepanelen aanschaft. Hoe je dat doet, daar komen we straks op terug.

Jouw subsidies bij zonnepanelen

Ga je zonnepanelen kopen dan is het goed om te weten dat je niet helemaal alleen voor de aanschaf staat. Je hebt namelijk recht op een paar subsidie maatregelen die via de belastingdienst in het leven zijn geroepen. We hebben ze voor je toegelicht.

Subsidie via de BTW

De BTW die jij hebt betaald bij de aanschaf van je zonnepanelen kan je terugvorderen bij de belastingdienst. Dat doe je door je eerst te registreren bij de belastingdienst als ondernemer voor de BTW. Nadat je een bevestiging van jouw registratie hebt ontvangen kan je de BTW terugvorderen die je over de zonnepanelen hebt betaald.

Subsidie vanuit je overproductie

In het ideale systeem produceren jouw zonnepanelen meer energie dan je zelf kan gebruiken. In dat geval lever je een deel van de opgewekte energie terug aan het energiebedrijf. Dit heet salderen. Per kWh die je terug levert aan het energiebedrijf krijg je de vergoeding die je anders aan het energiebedrijf voor de levering had moeten betalen. Deze vergoeding houdt in dat de energietaks die je anders per kWh had moeten betalen ook verrekend is. Dit is, samen met het bedrag per terug geleverde kWh, een vorm van subsidie.

Ga niet teveel betalen

Teveel betalen voor zonnepanelen is absoluut af te raden. Het is dan ook verstandig om eerst offertes op te vragen voor u tot aanschaf overgaat. Dit doet u met onderstaande button. U ontvangt een aantal offertes die u vrijblijvend vergelijkt. Vervolgens kiest u de voor u het meest geschikte leverancier. Uw besparing kan zo oplopen tot wel 20 procent.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering