Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoeveel gigawatt nodig voorzien van heel Europa?

Hoeveel gigawatt nodig voorzien van heel Europa?Zonnepanelen vormen een productgroep waarmee behoorlijk grote delen van Europa worden voorzien van stroom. Hoewel het de oplossing bij uitstek is om genoeg energie op te wekken is het ook een methode die nog niet landelijk wordt toegepast. We keken naar het aantal gigawatt wat momenteel al is geplaatst in Europa en andere continenten.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een product waarvoor je behoorlijk wat zal moeten neertellen. We informeerden bij leveranciers naar de kosten van zonnepanelen. Men stuurde ons de volgende offertes toe:

Wat voor een systeem schaf je aan Wat is de opbrengst in Wp per paneel Zonlicht/daglicht opbrengst Prijs per paneel
Zonnepanelen oude stijl Tot 175 Wp Vol zonlicht Tot 250 euro
Zonnepanelen silicium techniek polykristallijn Tot 275 Wp Vol zonlicht Tot 350 euro
Zonnepanelen silicium techniek monokristallijn Tot 400 Wp Vol en gefilterd zonlicht (daglicht) Tot 500 euro
Zonnepanelen dubbelzijdig Tot 600 Wp Vol en gefilterd zonlicht (daglicht) en bij hogere temperaturen Tot 800 euro

 

Hoeveel zonnepanelen zijn er geplaatst in Europa

Het aantal zonnepanelen in Europa is lastig te peilen. Feit is dat er dagelijks mensen overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen waardoor er weer een aantal Watt wordt toegevoegd. We hebben studiemateriaal geraadpleegd. Daaruit kwamen cijfers uit 2015 met een terugblik naar voorgaande jaren. In 2005 is er ook een meting gedaan naar het aantal Gigawatt wat in Europa aan zonne-energie was geplaatst.

  • 2005: dramatisch laag. In 2005 mocht je wel duidelijk spreken over een product wat nog niet bekend en ook niet geliefd was Er was voor 3 Gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. De redenen hiervan waren divers. Allereerst waren er nog niet veel zonnepanelen verkocht in Europa. Het relatief nieuwe product had een lage energieopbrengst en de prijs was naar verhouding onredelijk hoog. Dat was dan ook gelijk de reden waarom de kopers tot de milieubeschermingsgroep behoorden. Men kocht uit milieu overwegingen zonnepanelen maar naast deze zonnepanelen kwam een groot deel van de stroom nog steeds via grijze energiecentrales. Je mocht spreken van een interessante eerste stap naar milieuvriendelijke energie, maar echt een revolutie was het nog niet.
  • 2015: een interessante opmars. In 2015 werd er opnieuw een peiling uitgevoerd door IHS. Deze peiling gaf aan dat er een opmars was ontstaan naar 100 gigawatt geïnstalleerde en op het energienet aangesloten zonnepanelen. Deze opmars is spectaculair te noemen maar helaas blijft Nederland behoorlijk achter in deze opmars. De redenen van deze stagnatie is iets waar we nu op verder gaan.

Zonnepanelen van Nederlandse bodem blijven wat achter

Nederland is een land waarin de productie en verkoop van zonnepanelen niet wereldwijd is meegegroeid. De redenen hiervan zijn heel divers. De belangrijkste redenen zijn echter te vinden in overheidsmaatregelen en techniek. De Nederlandse overheid wil wel dat men massaal over zal stappen op zonnepanelen maar de middelen zijn tot nu toe ontoereikend gebleken. We hebben deze kwesties verder toegelicht.

Subsidie die tekort schiet

De Nederlandse overheid gaf toen de zonnepanelen nog in de kinderschoenen stonden een subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit was een subsidie waarvan het bedrag inmiddels is behaald. Daarna is de subsidie bij aanschaf zoals die bestaand was niet voortgezet. Men heeft de keuze gemaakt voor een andere vorm van subsidie. Deze subsidie bestaat uit de volgende posten:

  • Terugvorderen van de BTW. Bij de aanschaf van zonnepanelen mag je de BTW terugvorderen bij de belastingdienst. Dit doe je door je eerst te registreren als ondernemer. Daarna kan de BTW worden teruggevraagd die is betaald voor de zonnepanelen.
  • Salderen en een vervolgregeling. Wanneer een installatie met zonnepanelen naar verhouding meer oplevert dan dat jouw huishouden gebruikt lever je een deel van de energie die wordt opgewekt terug aan het energienet. Dit heet salderen. Je ontvangt in dat geval per kWh de vergoeding die je anders aan het energiebedrijf had moeten betalen. Die vergoeding is inclusief alle belasting die erover wordt geheven in de vorm van BTW en energietaks. Deze regeling wordt binnenkort aangepast door een andere vorm van subsidie. Die houdt in dat je een subsidie krijgt per terug geleverde kWh waardoor je binnen 7 jaar jouw installatie zonnepanelen moet terugverdienen. Jaren die je reeds terug geleverd hebt worden daarmee verrekend.

Zonnepanelen die te langzaam terug verdienen

De zonnepanelen zoals ze nu in Nederland zijn geplaatst worden naar verhouding te langzaam terug verdiend. Door de hoge aanschafprijs ben je bij de zonnepanelen met monokristallijn silicium 11 tot 12 jaar verder voor je de investering hebt terugverdiend. Dat is een termijn die voor de Nederlandse consumenten te lang duurt. Men wil de investering binnen een termijn van 7 jaar terugverdiend hebben. In andere landen is dit inmiddels al wel mogelijk doordat men daar simpelweg meer zonuren heeft. Ook treedt in dit geval de wet van vraag en aanbod in werking. Die houdt in dat bij een stagnerende verkoop er een hogere prijs per paneel zal worden berekend doordat de panelen in geringere getalen worden ingekocht en verkocht. Dat drijft de prijs op.

Zonnepanelen kopen tegen een aantrekkelijke prijs

Zonnepanelen koop je het liefste tegen een zo laag mogelijke prijs. Dat houdt in dat je eerst offertes zal moeten opvragen voor je panelen koopt. Dat doe je via onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in je mailbox om te vergelijken. Dat levert je een direct voordeel op wat zal oplopen tot 20 procent. De moeite waard dus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering