Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoe veilig zijn zonnepanelen?

Hoe veilig zijn zonnepanelen? Zonnepanelen vormen een aanschaf die door steeds meer huishoudens wordt gedaan. Wanneer jij een dergelijke installatie op je dak hebt liggen wek je jouw eigen energie voor je huishouden op. Het is echter wel goed om je vooraf af te vragen of jouw zonnepanelen wel veilig zijn. We hebben een aantal belangrijke zaken voor je op een rij gezet. Ook keken we naar de prijs van zonnepanelen, inclusief een installateur.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen

We deden bij diverse leveranciers navraag naar de kosten van zonnepanelen bij de aanschaf. Men stuurde ons de volgende offertes toe:

Welke generatie zonnepanelen wordt er aangeschaft Wat is de opbrengst van de panelen Wat zit er in het pakket Wat is de prijs van het pakket
Een van de generaties met silicium polykristallijn Gemiddeld 275 Wp 10 panelen, omvormer, installatie op plat dak Tussen 7000 en 7500 euro
Een van de generaties met silicium monokristallijn Gemiddeld 400 Wp 10 panelen, omvormer, installatie op plat dak Tussen 8500 en 9000 euro
Meerprijs installatie op een hellend dak Installatie panelen op hellend dak, meerprijs bij bovenstaande tarieven Tussen 1000 en 1500 euro

 

Een systeem wat zorgvuldig moet worden geplaatst

Op het moment dat er zonnepanelen op je dak worden geplaatst is het zaak dat dit op een zorgvuldige manier gebeurt. De panelen komen doorgaans in een pakket van 10 stuks met een omvormer. Veel mensen denken daardoor dat ze heel gemakkelijk eigenhandig de zonnepanelen op het dak kunnen aansluiten. De praktijk wijst echter anders uit. Doordat de zonnepanelen stroom produceren is het van het grootste belang dat de aansluiting op een veilige manier plaats vindt. Het is dan ook niet aan te raden om een installatie met zonnepanelen te plaatsen wanneer je nauwelijks verstand hebt van elektronica. Beter is het dan ook om deze klus over te laten aan een expert. Daar komen we in het laatste stuk op terug.

Denk aan het aarden van zonnepanelen

De zonnepanelen dienen altijd geaard te worden aangebracht op je dak. Het is dan ook zaak dat dit met de juiste elektronica gebeurt. Wanneer deze stap zou worden overgeslagen is er een grote kans dat er brand ontstaat in de zonnepanelen door kortsluiting.

Zonnepanelen veilig aansluiten

Zonnepanelen veilig aansluiten gebeurt op de volgende manier:

  • Plaatsen in een serie. Plaats de panelen in een serie/string met de bijgeleverde DC kabels.
  • Verzeker je van het juiste aantal strings om de omvormer te laten functioneren.
  • Kijk naar het aantal MPP trackers wat is geleverd in de omvormer.
  • Sluit de kabels goed aan. Dit doe je door de kabel met het ‘mannetje’ steeds op die met het volgende paneel met het ‘vrouwtje’ te verbinden.
  • Het gebruik van verlengkabels. Wanneer je een volgende rij zonnepanelen aanlegt moet je een verlengkabel gebruiken
  • De stringkabel aansluiten. De lange stringkabel gaat van de omvormer uit naar het eerste en het laatste paneel. Je sluit de kabel eerst dan aan wanneer de stekkers allemaal in de stringkabel zijn geplaatst.
  • Stringkabel die over is. Deze maak je vast onder het laatste zonnepaneel op je dak. Je zal een nihil verlies oplopen door deze stringkabel.

De garantie op zonnepanelen die voor veiligheid zorgt

  • Het CE logo.Zonnepanelen die zijn goedgekeurd voor de Europese handel hebben het CE logo. Deze panelen voldoen aan de eisen die door de EU aan de zonnepanelen worden gesteld. Deze hebben te maken met veiligheid van de panelen. Er ontstaan geen gevaarlijke situaties bij het gebruik. Wanneer de panelen worden geïmporteerd vanuit een land buiten de EU zal de importeur dit keurmerk zelf moeten aanvragen.
  • Het Tüv logo. Hierbij gelden nog meer eisen die aan de zonnepanelen worden gesteld. Dit zijn eisen voor veiligheid, productgebruik, maar bijvoorbeeld ook het fabricageproces.

Herken de goede installateur

De goede installateur van je zonnepanelen herken je aan het zonnekeur keurmerk. Dit is een keurmerk wat wordt afgegeven aan installateurs die gecertificeerd zijn. Ze hebben alle benodigde scholing gehad en de panelen worden op de veiligste manier aangesloten op je dak. Deze installateur is wat duurder maar die kosten verdien je terug omdat de zonnepanelen de hoogste opbrengst behalen.

Subsidies op zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een kostbare aanschaf, daar is iedereen het over eens. Het is dan ook een logische gedachtegang dat de overheid subsidie zou verstrekken op zonnepanelen. Dit is deels waar. We keken naar de subsidies die je krijgt van de overheid op zonnepanelen.

  • De BTW krijg je terug. Wanneer jij je na aanschaf van een installatie met zonnepanelen registreert bij de belastingdienst mag jij de betaalde BTW terugvorderen. Dit doe je heel eenvoudig via de website van de belastingdienst. Je wordt dan alleen voor de BTW als ondernemer geregistreerd.
  • Jij krijgt je overproductie vergoed. Hebben jouw zonnepanelen een overproductie dan krijg je die vergoed. Je levert in dat geval namelijk deze stroom terug naar het energiebedrijf. Je ontvangt per kWh het bedrag wat je er anders voor had moeten betalen. Dit salderen gebeurt inclusief de BTW taks. Dat laatste is de subsidie die je krijgt.

Een veilige installatie tegen een nette prijs

Zonnepanelen koop je niet zomaar. Het is dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes in je mailbox om te vergelijken. Dat levert je direct een voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering