Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2020?

Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2020? Steeds meer mensen gaan over tot de aanschaf van zonnepanelen. Dat doe je uiteraard om het milieu te helpen en om de CO2 uitstoot terug te dringen. Daarnaast is het echter ook zo dat je jezelf wil helpen via deze zonnepanelen. Door het aanschaffen van zonnepanelen verlaag je namelijk direct de hoogte van je energierekening. Vanaf 2020 verandert er het een en ander voor bezitters van zonnepanelen. We keken voor je naar deze veranderingen. Daarnaast keken we of zonnepanelen dan nog steeds rendabel zijn.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een kostbare investering, dat is bekend. We keken voor je naar de prijs van zonnepanelen zodat je weet waar je ongeveer aan toe bent bij de aanschaf. We namen een gemiddelde van de prijs.

Wat voor model zonnepaneel koop je Wat is het vermogen in Wp Wat is de terugverdienperiode Wat is de prijs voor 10 panelen plus een omvormer
Zonnepanelen polykristallijn silicium Tot 275 Wp 9 a 10 jaar 5000 a 6000 euro
Zonnepanelen monokristallijn silicium Tot 400 Wp 11 a 12 jaar 6000 a 7000 euro
Zonnepanelen dubbelzijdige functie Tot 600 Wp 12 a 13 jaar 8000 a 10000 euro

 

Het juiste rendement kiezen

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het advies om je eigen energieverbruik als minimale opbrengst te kiezen. De ideale opstelling met zonnepanelen heeft een hoger rendement. Daardoor heeft jouw installatie een overproductie. Je berekent jouw energiebehoefte per jaar door naar je energierekening van het afgelopen jaar te kijken. Daardoor weet je hoeveel je in een normale situatie door het jaar heen verbruikt. Stem je installatie zo af dat je over dat normale verbruik heen gaat.

Energie terug leveren voor voordeel

Zonnepanelen met een overproductie zullen ervoor gaan zorgen dat jouw installatie energie terug levert aan het energiebedrijf. Per kWh krijg je een vergoeding van het energiebedrijf. Dat wordt doorgaans verrekend met jouw energierekening. Jouw energiemeter geeft aan hoeveel kWh je hebt terug geleverd aan het energiebedrijf. Nagenoeg ieder huis heeft een slimme meter die aangeeft wat jouw meterstand is. Er is ook op af te lezen wat de terug geleverde hoeveelheid energie naar het energiebedrijf is. Om te weten hoeveel je vergoed krijgt voor het terug leveren van de energie kijk je naar het tarief wat jij per kWh moet betalen. Dat tarief vermenigvuldig je met het aantal terug geleverde kWh.

Jouw voordeel tot 2020 met zonnepanelen

Tot 2020 profiteer je nog van de oude salderingsregeling zoals we hem hierboven omschreven. Vanaf 2020 treedt er een andere regeling in werking. Hierbij stopt het salderen zoals we het nu kennen. Volgens vele gebruikers zou er daarmee een eind komen aan deze subsidie regel maar niets is minder waar. We hebben de nieuwe subsidieregel onder de loep genomen. We keken voor jou naar de plannen die de overheid met zonnepanelen in petto heeft.

Zonnepanelen vanaf 2020

Per 2020 wil de Nederlandse overheid jou nog meer gaan stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Daartoe neemt men het grootste argument weg wat men aanvoert om deze te kopen. We hebben het in dit geval over de lange tijd die je nodig hebt om de zonnepanelen terug te verdienen. Een termijn tussen 9 en 13 jaar is behoorlijk lang. De investering is hoog waardoor je in één keer voor een flinke uitgave komt te staan. De Nederlandse overheid wil dan ook dat jij vanaf 2020 in 7 jaar jouw zonnepanelen terug verdient. Dat doet men via een nieuwe subsidie maatregel die we zullen omschrijven.

De nieuwe subsidie; flexibel

Vanaf 2020 krijg je een subsidie op de energie die jij terug levert. De oude salderingsregeling zal dan komen te vervallen. Deze subsidie wordt op een andere manier aan jou uitbetaald, al zal je er al met al vrij weinig verschil in bemerken. De subsidie is namelijk nog altijd afhankelijk van het feit dat jouw installatie een overproductie levert. Je zal dus altijd moeten streven naar een systeem waarbij jij meer energie produceert met je zonnepanelen dan dat je afneemt. Vervolgens is het de bedoeling dat je de kale energie prijs terug krijgt van de energieleverancier. Het gaat in dit geval maar om een zeer laag deel van de prijs. Het merendeel van de energiekosten bestaat namelijk uit de energietaks die we al eerder benoemden. Deze energietaks krijg je niet meer terug van de leverancier. Om plaats daarvan stelt de overheid een bepaald bedrag vast wat jij per kWh krijgt uitbetaald. Dit bedrag is flexibel waardoor de belastingdienst zelf in de hand heeft hoe hoog de subsidie bij de terug levering van energie is. Je krijgt het totale bedrag op jouw energierekening verrekend.

Als je al een poos saldeerde

Maak jij al een bepaalde poos gebruik van de huidige salderingsregeling dan zal de overheid daar rekening mee gaan houden bij de uitkering van de subsidie. Je mag namelijk tot 7 jaar van deze subsidie regeling gebruik maken. Saldeerde je al 2 jaar, dan krijg je dus nog een subsidie van 7 minus 2 jaar. De bedoeling is duidelijk. Binnen 7 jaar heb jij je installatie met zonnepanelen terug verdiend. Op die manier wil de Nederlandse overheid jou aanzetten tot salderen.

Verdere subsidie

De prijs van zonnepanelen is behoorlijk hoog. Het is dan ook gelijk om die reden dat je nog een extra subsidie krijgt op je zonnepanelen. Die krijg je terug van de belastingdienst. Jij betaalt in eerste instantie een bedrag inclusief de BTW voor jouw zonnepanelen. Vervolgens kan jij je registeren bij de Belastingdienst met je zonnepanelen. In dat geval mag je, na het verwerken van jouw aanmelding, de BTW terug vorderen die je eerder bij de aanschaf van de zonnepanelen betaalde.

Ga niet teveel betalen

Zonnepanelen zijn een investering waar je het beste al voor de aanschaf op bespaart. Dat doe je door eerst offertes op te vragen met onderstaande button. Je ontvangt direct tot 20 procent korting door de goedkoopste leverancier uit te kiezen. Waarom zou je wachten tot 2020 met het kopen van zonnepanelen als jouw voordeel nu al begint.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering