Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoe duurzaam is de productie van zonnepanelen?

Hoe duurzaam is de productie van zonnepanelen? Zonnepanelen zijn voor een huishouden de meest milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Wanneer je deze zonnepanelen koopt is de eerste vraag doorgaans niet of je panelen koopt die ook echt duurzaam zijn geproduceerd. Het is dan ook goed om te kijken naar de duurzaamheid van de productie van deze zonnepanelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen

Voordat we hier verder op ingaan geven we eerst wat informatie over de duurzaamheid van de zonnepanelen. We kijken daarbij naar de diverse generaties zonnepanelen.

Welke generatie zonnepanelen Materiaal waar het van gemaakt is Mate van duurzaamheid Prijs gemiddeld per paneel
Eerste generatie zonnepanelen Glas, chemicaliën en zonnecellen Niet duurzaam door de zware chemicaliën die zijn gebruikt Tussen 225 en 275 euro
Tweede generatie zonnepanelen Polykristallijn silicium Niet duurzaam door het silicium wat moet worden gedolven en de verwerking Tussen 350 en 450 euro per paneel
Derde generatie zonnepanelen Monokristallijn silicium Niet duurzaam door het silicium wat naast het oorspronkelijke proces ook nog eens gecontroleerd moet afkoelen Tussen 500 en 575 euro per paneel
Vierde generatie zonnepanelen Organisch materiaal Duurzaam door het gebruik van organisch materiaal. Meer panelen nodig om een goede productie te hebben Tussen 400 en 500 euro per paneel

 

Oorzaken van de slechte duurzaamheid

De mate waarin zonnepanelen duurzaam zijn wordt voor een heel groot gedeelte bepaald door de materialen die er voor de productie gebruikt zijn. Zonnepanelen met het hoge rendement die tegenwoordig worden verkocht zijn doorgaans van silicium gemaakt. Dit materiaal moet worden gedolven en worden verhit en verwerkt. Dit is een procedure waar behoorlijk wat energie in gaat zitten en dat zorgt voor de grote belasting van het milieu. Daarnaast zal in de productie zelf flink wat energie gaan zitten wat ook voor een slechte duurzaamheid zorgt.

Manieren om zonnepanelen duurzamer te krijgen

Inmiddels worden er ook zonnepanelen op een duurzamere manier gemaakt. Dit gebeurt onder andere door het recyclen van de zonnepanelen die momenteel overjarig zijn geworden. Een installatie heeft een bepaalde levensduur. Na het verstrijken van die levensduur zijn er materialen als het silicium wat nog opgebruikt kan worden. Door deze materialen te recyclen kan en duurzamer paneel worden gemaakt. Er is immers geen nieuw silicium voor de productie nodig. Een andere manier is de productie van organische zonnepanelen. Dit is een productiewijze waarbij er gebruik gemaakt wordt van organisch materiaal op een flexibele drager. Dit kan een laag kunststof zijn maar ook bijvoorbeeld meerdere lagen verf als ondergrond. Deze techniek, waarbij wordt gewerkt met flexibele panelen, staat nog helemaal in de kinderschoenen. Het is dus geen techniek die al uitgebreid wordt toegepast. De prijs in het voorbeeld is dus gebaseerd op calculaties zonder dat de panelen ook al daadwerkelijk in de handel zijn.

De duurzaamheid van zonnepanelen verklaard

Door de tijd heen zijn zonnepanelen wel duurzamer geworden naar verhouding maar er is nog altijd geen optimaal effect bereikt. De eerste generatie zonnepanelen spant de kroon wanneer het gaat om een slechte duurzaamheid. Daarbij mag je eraan denken dat er voor de chemicaliën die werden gebruikt zelfs gebruik werd gemaakt van kernenergie. Dit is een wel zeer belastende manier om energie op te wekken en grondstoffen te produceren. Het is om deze reden dat deze zonnepanelen hun verbruikte energie hebben terug verdiend tegen de tijd dat de panelen het eind van hun levensduur hebben behaald. Doordat de panelen nu worden gerecycled is er sprake van kernafval wat dient te worden afgevoerd. Zonnepanelen van de eerste generatie zijn dan ook een catastrofe voor het milieu. De zonnepanelen van latere generaties kunnen worden hergebruikt. Het silicium wordt opnieuw gesmolten waarna er panelen mee worden gemaakt. Doordat het materiaal niet meer hoeft te worden gedolven wordt het milieu aanmerkelijk minder belast.

De periode voordat de energie van een zonnepaneel is terugverdiend

De productie van zonnepanelen kost een bepaalde hoeveelheid energie. Hoeveel jaar dat is hangt af van de generatie zonnepanelen. De oudste panelen hebben een terugverdientijd van 15 tot 20 jaar. De nieuwer panelen verdienen zichzelf terug binnen 1 a 2 jaar op het gebied van duurzaamheid. Dat komt uiteraard vooral doordat er bij de eerste generatie zonnepanelen nog gebruik werd gemaakt van kernenergie bij de productie.

Subsidie op duurzame zonnepanelen

De Nederlandse overheid geeft vooralsnog in een zeer beperkte mate subsidie wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen. Men geeft de subsidie via de volgende

manieren:

  • De BTW terugvorderen. Dit is de methode waarbij jij je als nieuwe eigenaar van zonnepanelen registreert bij de belastingdienst als ondernemer voor de BTW. Je mag in dat geval de BTW die je hebt betaald voor je zonnepanelen terugvorderen bij de belastingdienst.
  • Overproductie die je teruglevert. Heb je een installatie zonnepanelen die meer produceert dan jij verbruikt dan is er sprake van overproductie. Deze overproductie wordt terug geleverd aan het energienet. In dit geval ontvang jij per kWh die je teruglevert het bedrag wat je anders aan je energiebedrijf had moeten betalen. Daarbij zit dus ook de energietaks inbegrepen. Deze energietaks is een vorm van overheidssubsidie voor salderen. In de toekomst wil de overheid naar een systeem toe waarbij je bij het salderen de kale energieprijs terugkrijgt samen met een bepaald bedrag subsidie per kWh. Op die manier zal jij je installatie binnen 7 jaar terug moeten verdienen.

Zonnepanelen tegen een aantrekkelijke prijs

Duurzame zonnepanelen tegen een aantrekkelijke prijs, wie wil dat nu niet. Jij weet zeker dat je niet teveel betaalt wanneer je eerst offertes opvraagt. Dat doe je met de onderstaande button. Zo vergelijk je eerst meerdere prijsopgaven met elkaar voordat je tot aanschaf overgaat. Jouw voordeel kan op die manier al snel oplopen tot 20 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering