Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Goedkoopste zonnepanelenGoedkoopste zonnepanelen? Wie zonnepanelen gaat aanschaffen komt al snel tot de ontdekking dat hij een kostbare investering gaat doen. Het is dan ook goed om vooraf te bekijken wat de goedkoopste zonnepanelen zijn. Voordat je deze goedkoopste panelen gaat aanschaffen is het echter wel verstandig of goedkoop geen duurkoop is. We keken goed naar de diverse zonnepanelen die er te koop zijn en daarnaast keken we naar zaken waar je op moet letten als je zonnepanelen gaat kopen.

 

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijzen van zonnepanelen

Ga je kijken naar de prijzen van zonnepanelen dan kom je erachter dat deze in heel veel prijzen te koop zijn. We ontvingen van leveranciers de volgende prijsopgaven:

Wat voor generatie zonnepanelen wordt er gekocht Wat is de opbrengst van de panelen Wat is de terugverdientijd Wat is de prijs per paneel
De eerste generatie zonnepanelen met glas Tot 175 Wp 7 a 8 jaar Tot 275 euro
De tweede generatie zonnepanelen met polykristallijn silicium Tot 275 Wp 9 a 10 jaar Tot 395 euro
De derde generatie zonnepanelen met monokristallijn silicium Tot 400 Wp 11 a 12 jaar Tot 525 euro
De vierde generatie zonnepanelen met onder- en bovenproductie Tot 600 Wp 12 a 13 jaar Tot 795 euro

Let op het vermogen van de panelen

Wanneer je gaat kijken voor zonnepanelen is het een bindend advies om altijd te kijken naar het vermogen van de zonnepanelen. Je wil immers wel dat jouw zonnepanelen voldoende vermogen opleveren om jouw huis van energie te kunnen voorzien. Het is dan ook niet goed om te besparen op het vermogen van de zonnepanelen. De goedkoopste en oudste panelen mogen dan een zeer lage aanschafprijs kennen, het vermogen wat ze leveren is navenant laag. Dat wil zeggen dat het een onverstandig idee is om zonnepanelen van deze eerste generatie – als ze überhaupt nog worden verkocht – aan te schaffen. Je wil immers niet tot de conclusie komen dat de zonnepanelen op jouw dak niet genoeg opleveren waardoor je alsnog extra stroom moet gaan afnemen.

Let op de gebruikte techniek

In de zonnepanelen wordt een bepaalde techniek gebruikt om energie op te wekken. Bij de panelen met silicium wordt een duidelijk onderscheid gemaakt. Er is sprake van polykristallijn silicium en monokristallijn silicium. Wanneer je zonnepanelen gemaakt van silicium koopt is het dus goed om te vragen naar de productie techniek. Polykristallijn silicium wil zeggen dat het silicium wel met elkaar versmolten is maar dat er alsnog een stuk oppervlakte verloren gaat. Dat komt in dat geval doordat er tussen de delen gesmolten silicium een naadje zit. Deze naadjes zorgen ervoor dat je niet het maximale uit een zonnepaneel kan halen. Bij monokristallijn is er gebruik gemaakt van een ander productieproces. In dat geval zijn de platen naderhand gecontroleerd gekoeld. Daardoor is het silicium tot één naadloos geheel versmolten wat voor een hogere opbrengst zorgt. De term ‘silicium zonnepanelen’ kan dus heel breed worden opgevat. Weet wat je koopt.

Kijk naar de terugverdientijd

Bij de zonnepanelen staat een terugverdientijd vermeld. Dit is de tijd die jij doorgaans nodig hebt om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. Ga je voor een korte termijn oplossing dan kies je zonnepanelen die een wat lagere terugverdientijd hebben. Houd er wel rekening mee dat deze zonnepanelen na het verstrijken van deze terugverdientijd ook een lagere opbrengst hebben. Je hebt dus zonne-energie maar je houdt er op den duur weinig aan over. De panelen zullen na het verstrijken van de terugverdientijd namelijk een afgenomen vermogen hebben waarbij je dus nog maar een beperkt vermogen gratis energie kan gaan opwekken. Ga je daarentegen voor panelen met een wat hogere terugverdientijd dan heb je na het verstrijken van die terugverdientijd een waardevollere investering gedaan. De panelen zullen namelijk meer opleveren en daarnaast houd je nog energie over die je kan terug leveren aan het energienet. Op die heb je met zonnepanelen met een iets hogere terugverdientijd een betere aanschaf.

Neem de mogelijkheden voor subsidie onder de loep

Bij jouw zoektocht naar de goedkoopste zonnepanelen is het aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden om subsidie te ontvangen op jouw zonnepaneleninstallatie. Deze subsidie krijg je op een paar manieren:

  • De BTW kan je terug vragen. Door jouw zonnepanelen bij de belastingdienst te registreren kan je de BTW die je hebt betaald terugvragen. Het gaat in dat geval om 21 procent.
  • Salderen wat je aan overproductie hebt. Hebben jouw zonnepanelen een overproductie, met andere woorden produceren ze meer dan dat jij zelf gebruikt, dan saldeer je die kWh’s. Dat houdt in dat je voor iedere kWh die jij terug levert aan het energienet van de overheid en het energiebedrijf een vergoeding krijgt. Het energiebedrijf betaalt jou de kosten van een kWh energie terug en de energietaks krijg je terug van de overheid.
  • De nieuwe subsidie vanaf 2020. Dit is een regeling die ingaat vanaf 2020. De overheid wil van het huidige systeem met salderen af. Daar komt een ander systeem voor in de plaats. Dit houdt in dat jij nog steeds de energie vergoed krijgt wanneer je overproductie hebt. De belasting echter krijg je niet terug. Daar staat tegenover dat er een bepaald bedrag per kWh wordt betaald door de overheid.

Vergelijk de prijzen van leveranciers voor voordeel

Wanneer je echt de laagste prijs voor een bepaald model zonnepanelen wil betalen zal je eerst offertes moeten opvragen. Dat doe je met de onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert direct het grootste voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering