Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Energieheffing gaat binnenkort omlaag: Dit kun je verwachtenEnergieheffing gaat binnenkort omlaag: Dit kun je verwachten? De energieheffing is een onderdeel waar je niet onderuit komt. Echter zijn er wel voortdurend aanpassingen, waardoor de bedragen omhoog en omlaag kunnen gaan. Als de bedragen omlaaggaan, is dit goed nieuws voor consumenten en eigenaren van zonnepanelen. De energieheffing gaat binnenkort omlaag en dat is dus goed nieuws. Alleen waarom gaat het bedrag omlaag en wat betekent dit voor de consument? Onderstaande informatie helpt jou verder.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

De reden voor een lagere energieheffing

De energieheffing gaat binnenkort omlaag, doordat er veel budget vrijkomt met het faillissement van Graanul Invest. Vanaf 2019 is er namelijk 440 miljoen euro per jaar vrijgemaakt. Dit bedrag was in eerste instantie bedoeld om de biomassacentrales in Langerlo te bouwen. Door het faillissement gaat dit echter niet door. Het kan daarom voor de consumenten beschikbaar gesteld worden om in groene energie te investeren. Zonnepanelen vallen onder deze groene energie en zijn een goede doelstelling voor consumenten en zakelijke klanten.

 

De energieheffing was in eerste instantie in het leven geroepen door de over subsidiëring aan zonnepanelen sinds 2010. Echter waren het niet alleen de eigenaren van de zonnepanelen die dit in de portemonnee voelden, maar ook de consumenten die nog gebruik maakten van de energie van de energieleverancier. Het gat werd dus door iedereen gedekt, wat een oneerlijke situatie teweegbracht. Er moest dus verandering in komen en dat moment is er nu gekomen. Consumenten zullen het daarom in hun portemonnee gaan voelen dat de heffing naar beneden gaat.

 

Waarom niet helemaal weg?

De energieheffing gaat dan wel omlaag, het is nog niet zeker met hoeveel dit gedaan wordt. Er moet hiervoor namelijk een nieuw energieplan ontstaan. Daarbij is wel zeker dat de energieheffing niet volledig weggehaald kan worden. De energieheffing levert op dit moment namelijk 495 miljoen euro per jaar op, terwijl de zonnepanelen ieder jaar ongeveer 700 miljoen euro kosten. Daarbij worden er ook nog subsidies gegeven voor zonnepaneelhouders. Met dit bedrag erbij geeft het in totaal 935 miljoen euro. Omgerekend kan het er wel voor zorgen dat de energieheffing met ongeveer 235 miljoen euro omlaag kan. Dit is meer dan de helft.

 

Waaruit bestaat de energieheffing?

Als consument is het dan wel goed om te weten waar je wel nog voor betaalt. Doordat de energieheffing niet weggaat, zal je immers altijd gaan betalen. Er zijn twee bedragen die erin verwerkt zitten:

  • Bijdrage energiefonds
  • Heffing directe lijnen

De bijdrage energiefonds is de belasting per afnamepunt van elektriciteit. Deze belasting wordt altijd verrekend via de elektriciteitsfactuur. Je gaat hier dus wel wat aan merken doordat jouw maandelijkse factuur lager uit gaat vallen. De heffing directe lijnen is de heffing die geldt op de exploitatie van een toegelaten directe lijn. Deze directe lijn overschrijdt de grenzen van de eigen site, welke gelegen is in het Vlaamse Gewest.

 

De hervorming in de toekomst

De energieheffing kan een dubbel dividend opleveren voor het energiebeleid in het land. Het kan daarom goed zijn om een gehele hervorming van de heffingen uit te voeren. Hierbij gaat het niet alleen om de energie, maar alle milieuheffingen die gelden. De inefficiënte belastingen, waar je als consument vaak geen weet van hebt, kunnen dan geschrapt worden. Echter zal het land daarbij wel meer aan de duurzaamheid gaan doen. Het systeem wordt transparanter en eenvoudiger en het zal daarom ook voor de belasting grote voordelen gaan hebben.

 

Het is dan wel de vraag of de energieheffing nog veel lager kan gaan worden als iedereen overstapt op zonnepanelen. De kosten van de zonnepanelen zijn immers hoog. Echter levert het voor de consumenten veel voordelen op om deze zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Je wekt hiermee zelf jouw energie op, waardoor jouw energierekening te allen tijde lager wordt. De energieheffing zal daarom wellicht het enige kunnen zijn waar je nog voor moet betalen. De rest van het geld kun je zien als het terugverdienmodel van jouw investering. In combinatie met de subsidie die je krijgt om het gebruik van de zonnepanelen te stimuleren, kan het jou een flink rendement op gaan leveren.

 

De zonnepanelen en de subsidie

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je altijd gaan kijken naar de hoeveelheid die je wenst te hebben. Dit is afhankelijk van jouw dak en hoeveel panelen je erop kunt gaan plaatsen. Het kan vaak al lonen om een aantal panelen in jouw bezit te hebben. Je kunt hiermee jouw energierekening naar beneden brengen door zelf een deel van de energie op te wekken. Als je de juiste ligging hebt en een groot aantal panelen, zal het zelfs voor een teruglevering zorgen. In dit geval krijg je geld van de netbeheerder doordat jij energie aan het net teruggeeft. Daarnaast kun je een subsidie krijgen op basis van een aantal factoren.

 

Maak jouw aankoop

Wil je zelf profiteren van de zonnepanelen? Vraag dan direct offertes aan van bedrijven in de buurt en ontdek hoeveel jij gaat betalen voor de installatie. Binnen een korte tijd heb jij alle prijsopgaven in handen en kun je een goede vergelijking maken. Zo ben je te allen tijde goedkoop uit. De installateurs kunnen jou dan ook alles vertellen over het verkrijgen van de subsidies en hoe je alles zo goed mogelijk geregeld kunt krijgen. Het loont daarom altijd om de offertes in handen te krijgen, zodat je binnen een korte tijd de zonnepanelen geïnstalleerd hebt en in gebruik kunt nemen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering