Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een terugleveringscontract aangaan voor jouw zonnepanelen Een terugleveringscontract aangaan voor jouw zonnepanelen? Nu steeds meer mensen overgaan op de aanschaf van zonnepanelen, zijn er ook steeds meer mensen die mee willen profiteren van de voordelen die hierbij komen kijken. Het opwekken van energie kan er immers ook voor zorgen dat jij geld terugkrijgt van de energieleverancier. Echter moet hiervoor wel een terugleveringscontract aanwezig zijn. Dit contract omvat alle voorwaarden voordat jij een teruglevering krijgt voor de energie die jij te veel hebt opgewekt. Om ervoor te zorgen dat jij het beste contract in handen krijgt, kun je onderstaande informatie meenemen in het maken van een keuze.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Wat is een terugleveringscontract?

Er zijn als consument verschillende mogelijkheden om de geproduceerde energie die je niet gebruikt terug te geven aan het netwerk. Beide varianten werken net op een andere manier. Zo heb je:

  • Een digitale meter die werkt als terugdraaiende teller
  • Het terugleveringscontract

Bij de terugdraaiende teller betaal je het prosumententarief voor het gebruik van het distributienetwerk. Hierbij wordt ervan uit gegaan dat je altijd energie gebruikt die via dit netwerk geleverd wordt. Echter kun je ook het teruglevercontract aangaan. Hierbij stap je af van de terugdraaiende teller en zul je een vergoeding ontvangen voor de stroom die je aan het netwerk geeft.

 

Het terugleveringscontract zorgt ervoor dat de geproduceerde elektriciteit op het net komt. Je verkoopt dus als het ware de energie die je niet verbruikt aan de leverancier. Je kunt hiervoor twee keuzes maken. Zo kun je bij jouw eigen energieleverancier het contract aangaan, maar ook bij een geheel andere leverancier. Het is daarbij belangrijk dat je goed gaat bekijken wat je ervoor terugkrijgt en waar je dus ook de meeste voordelen aan gaat behalen. De leverancier zal jou dan per kWh die je teruglevert een bepaald bedrag geven. Hiermee kun je jouw zonnepanelen dus terug gaan verdienen.

 

Voor- en nadelen van het contract

Een van de zaken die mensen niet realiseren voordat ze overgaan tot het afsluiten van een terugleveringscontract heeft te maken met de terugdraaiende teller. Als je namelijk de keuze maakt om het contract aan te gaan, zal de meter niet meer terugdraaien. De keuze is namelijk onomkeerbaar. Dit houdt in dat je geen prosumententarief meer hoeft te betalen. Echter moet je wel betalen voor de elektriciteit die je afneemt bij de energieleverancier. Dit brengt dus de kosten van de energie, het netwerk en de heffingen met zich mee. Deze kosten werden gecompenseerd met de productie van jouw installatie.

 

Het terugleveringscontract is daarbij voorzien van dynamische prijzen. De meter zal hierdoor op kwartierbasis af gaan leveren. Hiervoor hoef je in feite niets te doen. De energieleverancier waarbij je jezelf hebt aangesloten zorgt er namelijk voor dat je overgeschakeld wordt op dit meetregime. Het zal daarom direct voor gemakken gaan zorgen. Daarbij wordt er aan het einde van de maand bekeken hoeveel energie je terug hebt geleverd aan het net. Jouw energierekening zal hierdoor al snel vele malen lager gaan worden als de zonnepanelen een goede ligging hebben op het dak. Het kan er namelijk ook voor gaan zorgen dat je een flink bedrag per maand ophaalt, waardoor je helemaal niets meer gaat betalen voor jouw energie.

 

Waarop kun je letten?

Om een terugleveringscontract aan te gaan zijn er een aantal stappen die doorlopen moeten worden. Je hebt namelijk niet automatisch te maken met het contract. Je gaat hiervoor als eerste bekijken welke installatie je aanschaft. De zonnepanelen komen namelijk ook in verschillende varianten. Het is goed om te ontdekken welke jou de meeste energie op gaat leveren op termijn. Je gaat dan de transportovereenkomst voor de teruglevering afsluiten. Hiervoor moet er voldoende capaciteit op het energienet zijn en moet jouw aansluiting ook geschikt zijn voor de teruglevering. Wanneer dit allemaal lukt, krijg je een groene EAN-code. Deze heb je nodig om de subsidie aan te vragen en ervoor te zorgen dat alles goed gaat verlopen.

 

Je gaat dan de subsidie aanvragen. Deze subsidie is niet vereist om terug te kunnen leveren, maar kan jou wel extra geld opleveren. Hiervoor moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Hierbij kun je ook een aanvraag voor certificering indienen. Dit kan uitsluitend als je subsidie ontvangt of energie gaat verhandelen. Je moet dan namelijk aan kunnen tonen dat de energie duurzaam opgewekt is. Deze certificering word taltijd uitgegeven voor de hoeveelheid energie die je opwerkt. Zorg daarna dat de geschikte meetinrichting plaatsvindt. Dit is namelijk een vereiste om terug te kunnen leveren aan het net. Alles wat je teruglevert, moet namelijk gemeten en geregistreerd worden.

 

Vanaf dat moment is het belangrijk dat je het contract bij jouw energieleverancier aan gaat passen. Je bent immers niet meer alleen gebruiker van het net, maar gaat hier ook aan teruggeven. Het teruglevercontract toont dan aan welke vergoeding je krijgt voor het terugleveren. Je kunt alles duidelijk op papier zetten, waardoor beide partijen weten waaraan voldaan moet worden.

 

Ontdek de mogelijkheden

Als je zelf een terugleveringscontract aan wilt gaan, kun je het beste zo snel mogelijk gaan bekijken welke energieleverancier jou het meeste op gaat leveren. Je kunt hiervoor offertes aanvragen. Na het invullen van jouw gegevens zie je welke energieleveranciers jou bij het terugleveren kunnen helpen en welke bedragen je hiervoor gaat krijgen. Een goede vergelijking maken is dan nog het enige wat je hoeft te doen. Je kunt door middel van de contactgegevens direct de afspraken vast laten leggen en gaan genieten van de voordelen. Vraag daarom snel jouw offertes aan en begin met verdienen aan jouw energie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering