Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Dit moet je weten over Sibelga? Als je jouw huis wilt voorzien van stroom, krijg je te maken met een netbeheerder. Een netbeheerder zorgt er namelijk voor dat de stroom en het gas naar jouw woning komt. De distributie wordt door verschillende netbeheerders uitgevoerd, waarbij het afhankelijk is van de regio waar je woont. Een van de beheerders die werkzaam kan zijn, is Sibelga. Er zijn verschillende redenen waarom je voor deze beheerder kunt kiezen. Daarbij is het verstandig om erachter te komen wat deze voor jou kan betekenen. Onderstaande informatie gaat jou hier alle kennis over geven, zodat je ook over kunt gaan op het aanvragen van offertes.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat is Sibelga?

Sibelgia is een netbeheerder die werkzaam is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze beheerder zorgt voor de distributie van aardgas en elektriciteit. 19 Brusselse gemeenten vallen onder het beheer van de Sibelga en er zijn daarom een groot aantal huishoudens die voorzien worden van elektriciteit. Daarnaast zal de openbare verlichting en de meteropname geregeld worden. Het bedrijf staat onder toezicht van BRUGEL, welke ook de tarieven goedkeurt. Je kunt er daarom vanuit gaan dat het bedrijf jou eerlijkere tarieven gaat geven en je verder vrijwel nergens meer omkijken naar hebt.

Sibelga is voor langere tijd niet de netbeheerder van het Gewest geweest. De verdelingsnetten lagen namelijk in handen van autonome gemeentelijke regieën. In de jaren ’60 werden de werkzaamheden uit handen gegeven aan de Brusselse Intercommunale Maatschappij voor Elektriciteit en Gas (Sibelgas). In 1982 werden er drie nieuwe intercommunales opgericht. Een daarvan was Sibelgas, daarnaast kwamen Interga en Interelec. Deze bedrijven kwamen in 1999 samen onder de naam SIBELGAZ. In 2003 kwam er een fusie door de Elektriciteitsordonnatie, waarbij Sibelga ontstond. Sindsdien is het een van de grootste netbeheerders die België kent.

Dit doet Sibelga

Sibelga is de eigenaar van distributienetten in Brussel. Ook de uitbating en het onderhoud hiervan worden uitgevoerd door het bedrijf. Er zijn echter nog een aantal werkzaamheden die de netbeheerder uitvoert. Denk hierbij aan:

  • Meteropnames
  • Toegangsregister
  • Energielevering
  • Participeren in WKK-productie-eenheden

Dit zijn vrij toegankelijke werkzaamheden, die door een groot aantal netbeheerders uitgevoerd worden. Wat wel onderscheidend is, is de rol als energieleverancier. Sibelga levert namelijk ook energie aan klanten die niet meer op de markt terecht kunnen. Hierdoor hoeft niemand zonder te zitten.

De voordelen van de netbeheerder

Een netbeheerder als Sibelga zorgt ervoor dat jij altijd voorzien wordt van elektriciteit en gas. Hiervoor is er een stroomnetwerk aangelegd onder de grond. Hierdoor ga je er zelf niets van merken. Via dit stroomnetwerk wordt ook de straatverlichting geregeld. Het laagspanningsnetwerk, de driehoekschakeling, wordt grotendeels op 130/230 volt geregeld. In 2019 veranderde dit in een 12 procent op 230/400 volt. Dit wordt ook wel een sterschakeling genoemd. Het kan ervoor zorgen dat alle huishoudens worden voorzien van stroom.

Doordat je standaard bij een netbeheerder als Sibelga aangesloten bent, hoef je je geen zorgen te maken dat je zomaar wordt afgesloten. Zelfs als er iets fout gaat bij jouw energieleverancier kun je nog gebruik blijven maken van jouw energie. Houdt er echter wel rekening mee dat wanneer je jouw energierekening voor een aantal maanden niet betaalt, de netbeheerder jouw toestroom ook af kan sluiten. Voordat dit zover is, zullen er al meerdere herinneringen gestuurd zijn en zullen er ook al andere gesprekken plaatsgevonden hebben.

Sibelga zorgt er ook voor dat het onderhoud aan het netwerk gebeurt. Als er onderhoud gepleegd moet worden, bijvoorbeeld als er regelmatig stroomstoringen plaatsvinden, zal hier een brief over komen. Binnen een korte tijd zal alles dan weer naar behoren gaan werken. Indien je zelf te maken hebt met een stroomstoring en de oplossing niet kunt vinden in jouw apparaten, moet je contact opnemen met de netbeheerder. Deze kan dan bekijken waar de storing aan zal liggen. Indien het iets is in jouw elektriciteitskast, zal er een monteur langskomen die jou gaat helpen. Hier hoef je zelf niets meer aan te doen.

Een netbeheerder kiezen

Als je in Brussel en omgeving woont, heb je automatisch te maken met Sibelga. Dit komt doordat de netbeheerder hier monopoly over heeft. Je hoeft hier zelf niets voor te regelen. Jouw woning is namelijk automatisch aangesloten op het netwerk. Wel moet je dan gaan zorgen dat je jouw energieleverancier gaat kiezen. Het is afhankelijk van de energieleverancier of je ook kunt genieten van groene stroom. Bekijk daarom altijd goed wat de mogelijkheden zijn en sluit jezelf aan bij het netwerk. Wel kunnen de tarieven aanzienlijk gaan verschillen tussen de netbeheerders. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

Duidelijkheid over de kosten

Is Sibelga de netbeheerder die verantwoordelijk is voor de distributie van elektriciteit en gas in jouw omgeving? Dan kun je het beste direct offertes opvragen voor zowel de netbeheerder als de energieleverancier. Je krijgt dan alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken. De offertes geven jou een duidelijk overzicht van de kosten en zorgen ervoor dat jij een contract aan kunt gaan. De offertes zijn tevens voorzien van contactgegevens. Je kunt met deze contactgegevens altijd meer vragen beantwoord krijgen en ervoor zorgen dat eventuele problemen gelijk opgelost zijn.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering