Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De regels volgens de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en GasmarktDe regels volgens de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt? Elektriciteit en gas is onmisbaar in de samenleving. Iedere dag wordt er gebruik gemaakt van een groot aantal apparaten die van stroom moeten worden voorzien en wordt water verwarmd of gekookt. Daarom moet ook alles helemaal naar behoren worden geregeld op de markt. De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt zorgt hiervoor. Deze VREG zorgt er daarbij ook voor dat consumenten altijd eerlijk behandeld worden. Alleen zijn er een aantal punten die je moet weten voordat je ermee in aanmerking komt. Onderstaande informatie helpt jou daarom op weg.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Dit is de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, ook wel de VREG, genoemd houdt toezicht op de netbeheerders. Hiervoor zijn verschillende technische regels opgesteld in een reglement, waardoor het netbeheer bijvoorbeeld niet te veel kan rekenen aan de consumenten. Er is een bepaald tarief wat consumenten moeten betalen om gebruik te mogen maken van het netwerk en zullen daarom ook altijd in de gaten moeten worden gehouden. De VREG zal daarom dus niet alleen dingen voor jou kunnen regelen, maar ook in de gaten worden gehouden om het zo goed mogelijk te houden voor iedereen.

 

Wat zijn de bevoegdheden van de VREG?

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt heeft een aantal bevoegdheden waar jij naar kunt kijken. Dit zijn onder andere:

  • Het reguleren van de elektriciteits- en gasmarkt in het Vlaams Gewest
  • Het goedkeuren van distributietarieven voor energie
  • Toezicht houden op de elektriciteits- en gasmarkt
  • Montoren van de markt
  • Adviseren aan beleidsmakers over aanpassingen in de regelgeving
  • Efficiënt informeren over de energiemarkt
  • De V-test aanbieden aan gezinnen
  • Servicecheck aanbieden
  • Bemiddelen bij geschillen

 

Bij het reguleren van de elektriciteits- en gasmarkt in het Vlaams Gewest wordt onder andere gekeken naar de technische regels in de Technische Reglementen. Deze worden opgesteld en netbeheerders moeten deze naleven. Ook valt de goedkeuring van de distributietarieven hieronder. Ook deze tarieven moeten altijd gehanteerd worden bij het aanbieden van de distributie. Het is daarom belangrijk dat de wettelijke verplichtingen altijd nagekomen worden en de leveringsvergunningen toegekend worden. Hier zorgt de VREG voor.

 

Bij het monitoren van de markt worden verschillende statistieken opgesteld. Deze worden ook altijd geanalyseerd om veranderingen aan te kunnen brengen. Indien er aanpassingen gewenst zijn, moet de VREG advies uitbrengen aan de beleidsmakers. Zo kan de regelgeving altijd aangepast worden. Tevens kan er meer informatie verschaft worden over onder andere de aansluitingen, het verbruik en de meteropnames.

 

De VREG voor consumenten

Hoewel de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt voornamelijk toezicht houdt over de markt, is deze er ook voor consumenten. Zo kan er een online en telefonische leveranciersvergelijking, ook wel de V-test, aangeboden worden voor gezinnen. Hierdoor kan iedereen bekijken welke leveranciers de beste in de regio zijn. Daarbij biedt de VREG ook een Servicecheck aan bij gezinnen, een Groencheck en Herkomstvergelijker. Zo wordt er altijd een duidelijk beeld geschept van de mogelijkheden.

 

Indien er geschillen zijn tussen de afnemers en de netbeheerder over de niet naleving van wettelijke verplichtingen of het opgestelde technische reglement, kan de VREG hier ook als tussenpersoon voor dienen. Het bemiddelen en beslechten van geschillen is namelijk ook een van de bevoegdheden en taken. Dit zorgt ervoor dat jij als consument niet zomaar benadeeld wordt, maar kunt krijgen waar je recht op hebt. Wel wordt hierbij altijd getoetst of het geschil terecht is. Zo wordt er namelijk ook voor gezorgd dat de netbeheerder niet zomaar benadeeld wordt omdat een consument het er niet mee eens is hoe het gaat verlopen.

 

Duidelijkheid over de regels

Omdat het niet voor iedereen duidelijk is welke regels er gelden bij de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt wordt er altijd een rapport opgesteld. Je kunt meer informatie terugvinden op de website, waardoor je ook een duidelijk beeld krijgt over de statistieken. Dit kan er onder andere voor zorgen dat je weet hoe een bepaalde netbeheerder het doet binnen de regio. Als je in een bepaalde regio woont, is het immers onvermijdelijk dat je met de netbeheerder te maken krijgt. Je wilt dan wel weten waar je aan toe bent als er bijvoorbeeld een stroomstoring plaatsvindt. Ook weet je op voorhand al welke tarieven er gelden voor jouw energielevering en kun je gaan bekijken welke energieleverancier bij jou gaat passen.

 

Zorg voor voldoende informatie

Ben je er klaar voor om een offerte op te vragen voor jouw energietarieven en wil je daarom de beste leveranciers en netbeheerders vinden? Vraag dan direct offertes op en ontdek welke kosten jij maandelijks gaat betalen om gebruik te maken van elektriciteit en gas. De verschillende kostenplaatjes staan overzichtelijk bij elkaar en je kunt ervoor zorgen dat je een contract aan kunt gaan. Je staat niet meer voor verrassingen als je de offertes in handen hebt en een goede vergelijking gaat maken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering