Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hybride zonnepanelen zijn een vrij recente uitvinding. Ze worden ook wel PVT (Photo Voltaïsch Thermisch) panelen genoemd. Dit type zonnepaneel is een thermisch en een fotovoltaïsch zonnepaneel in één en je kunt er dus warm water zowel als elektriciteit mee opwekken. Als je op zoek bent naar zonnepanelen, dan kun je dit type overwegen, want je kunt dan nog meer geld besparen door ook je water met zonne-energie te verwarmen. Hier kun je verder lezen over  de kosten, de subsidies, de besparingen en alle andere relevante informatie over hybride zonnepanelen.

Hoe werken hybride zonnepanelen?

Hybride zonnepanelen hebben twee gedeeltes, namelijk een fotovoltaïsch zonnepaneel een en thermische zonnecollector.

 • Het zonnepaneel: het zonnepaneel bestaat uit een aantal cellen met daarin silicium en als dat in contact komt met de energie van de zon ontstaat er in die cel elektriciteit. Omdat de cellen aan elkaar gekoppeld zijn gaat deze elektriciteit ‘lopen’ wat betekent dat er een gelijkstroom ontstaat. In de omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom en dat wordt naar je meterkast geleidt. Nu kun je beginnen met het gebruiken van je eigen opgewekte groene stroom.
 • De zonnecollector: de zonnecollector vangt de warmte van de zon op. Het bestaat uit een zwart paneel met daar achter een buizensysteem. In dit buizensysteem bevindt zich glycol en dit is de vloeistof die de warmte van de zon opneemt. Het kan daar wel meer dan 100 graden worden. Als de glycol de juiste temperatuur bereikt heeft wordt het naar een warmtewisselaar gepompt en daar wordt het via buizen overgedragen aan het water.

Panelen en collectoren zijn een ideale combinatie

Zonnepanelen in combinatie met zonnecollectoren is eigenlijk ideaal. De buizen met water die door de panelen gaan zullen deze namelijk afkoelen en koele panelen leveren een hoger rendement op dan hete panelen. Tegelijkertijd helpen de zonnepanelen met het opwarmen van de glycol. Hierdoor hebben hybride zonnepanelen een hogere elektriciteitsopbrengst en kunnen ze ook je water op zeer effectieve manier verwarmen.

De kosten

Dit klinkt allemaal ideaal en dat is het natuurlijk ook. Maar aan hybride zonnepanelen hangt wel een prijskaartje en deze is niet gering. Hybride zonnepanelen zijn namelijk ongeveer 1,5 keer zo duur als standaard fotovoltaïsche zonnepanelen en soms zelfs meer. Dat betekent dat je voor een installatie waarmee je jaarlijks 3500 kWh aan elektriciteit kunt opwekken (dit is wat een gemiddeld gezin ongeveer verbruikt) €12.000 betaalt. Natuurlijk bespaar je hiermee niet alleen elektriciteit, maar ook gas. Ook al kun je met thermische zonnepanelen nog niet altijd warm water hebben, je zal een groot verschil merken op je uiteindelijke rekening.

De subsidies voor hybride zonnepanelen

Er zijn geen landelijke subsidies beschikbaar voor het plaatsen van hybride zonnepanelen, maar daar staat tegenover dat er een uitstekende regeling is met de belastingdienst waarmee je een flink bedrag van je uitgaven terug kunt vragen. Als je je aanmeldt als ondernemer, want je bent nu een energieleverancier, dan mag je alle btw die je hebt betaalt terugvragen. Dat komt dus neer op een bedrag van 21 procent van de kosten voor het aanschaffen en plaatsen van je hybride zonnepanelen. Voor een installatie zoals boven betaal je dan geen €12.000, maar €9917 en dat is natuurlijk een aanzienlijk verschil. Naast deze btw-teruggave kun je ook navragen bij je gemeente of provincie of zij misschien subsidies in het leven hebben geroepen voor inwoners die investeren in zonnepanelen. En mocht je de kosten niet zelf kunnen financieren, dan kun je hier een energiebespaarlening voor afsluiten bij de bank. Deze leningen kenmerken zich door een bijzonder lage rente en goede voorwaarden. De belangrijkste hiervan is natuurlijk dat je kunt bewijzen dat het geld naar de zonnepanelen is gegaan.

Besparingen en terugverdientijd hybride zonnepanelen

Met hybride zonnepanelen kun je je eigen groene stroom opwekken en wordt je water opgewarmd. Hier wordt de zon voor gebruikt, wat betekent dat je dus minder gas zal gebruiken en dat je minder elektriciteit hoeft te kopen. Op die manier maak je dus ook besparingen op je jaarlijkse energierekening. Wat deze besparingen exact zijn is moeilijk aan te geven, omdat te veel factoren hier nog invloed op hebben. Eén van de belangrijkste is de plaatsing van de zonnepanelen, want dit bepaalt voor een groot gedeelte het rendement. De volgende tabel geeft aan wat je ongeveer kunt verwachten, maar als je wilt weten wat jij specifiek aan opbrengst zal kunnen genereren, dan kun je beter je dak laten inspecteren en dit verder bespreken met een specialist. Hier hebben we een gasprijs genomen van €0,76 per kubieke meter en een elektriciteitsprijs van €0,23 per kWh.

Zonnepanelen Rendement/jaar gas Rendement/jaar stroom Gemiddelde prijs Gemiddelde prijs min btw Terugverdien tijd
3500 kWh €213 €805 €12.000 €9017 8,5 – 9 jaar

Voor- en nadelen van hybride zonnepanelen

Het lijkt erop dat hybride zonnepanelen zeker een doorbraak zullen gaan maken. Met deze panelen kun je potentieel al het water verwarmen dat je nodig hebt en alle elektriciteit opwekken die je verbruikt en dat betekent dat jouw huishouden wat energieverbruik zelfvoorzienend kan worden. Als je nog twijfelt over de aanschaf van hybride zonnepanelen, dan kan onderstaande opsomming van voor- en nadelen je mogelijk helpen om een beslissing te maken.

 • Als je van plan was om zonnepanelen en een zonneboiler aan te schaffen, dan kun je door voor hybride zonnepanelen te kiezen je dakoppervlak beter benutten. Je hebt namelijk geen afzonderlijke collectoren en panelen meer nodig, want deze zitten al samen in één paneel.
 • Omdat de buizen van de zonnecollectoren de zonnepanelen koelen, is de opbrengst van elektriciteit groter dan bij standaard zonnepanelen. Deze gaat namelijk naar beneden als het paneel heet of koud wordt. Hierdoor is het rendement van hybride zonnepanelen zeker 40 procent hoger dan bij standaard zonnepanelen.
 • Met een dergelijke installatie op je dak zal je woning in waarde stijgen en zal je energielabel aanzienlijk verbeteren. Dat betekent natuurlijk automatisch dat je woning aantrekkelijker wordt voor kopers, mocht je van plan zijn om deze op de markt te plaatsen in de toekomst.

 

 • Hybride zonnepanelen zijn nog steeds vrij prijzig. Ze kosten zeker 1,5 keer meer dan gewone standaard fotovoltaïsche zonnepanelen.
 • In de winter zal je niet al het water op kunnen warmen dat je nodig hebt en heb je een naverwarmer nodig, zoals een hr-ketel of een warmtepomp, om toch voldoende warm water te kunnen genereren.
 • Hybride zonnepanelen zijn nog erg in ontwikkeling en omdat dit een vrij nieuwe techniek is, is de kans groot dat deze in de toekomst zal gaan verbeteren. Ook al zijn hybride zonnepanelen mogelijk de panelen van de toekomst, de techniek moet zichzelf nog bewijzen.

 

Twee soorten hybride zonnepanelen

De keuze voor hybride zonnepanelen is zeker geen slechte en het zou geweldig zijn als je in ieder geval je stroom en warme water gedeeltelijk zelf kunt genereren. Dat zou betekenen dat je veel minder afhankelijk wordt van de fossiele brandstoffen omdat je daarvoor in de plaatst de onuitputtelijke bron de zon gaat gebruiken. Dit is natuurlijk een situatie waar we uiteindelijk allemaal naartoe moeten. De keuze om hybride zonnepanelen te laten plaatsen is dan natuurlijk ook snel gemaakt, maar daarna heb je de keuze tussen twee verschillende soorten.

 • PVT-panelen: dit zijn fotovoltaïsche zonnepanelen met daar achter een buizenstelsel van koperen leidingen. De nadruk bij deze panelen ligt op het opwekken van elektriciteit. Dit is een uitstekende optie als je lage temperatuur verwarming hebt, zoals vloerverwarming of een warmtepomp.
 • PVT-collectoren: bij deze panelen ligt de nadruk juist op het thermische rendement en niet op het fotovoltaïsche rendement. Deze collectoren zijn het beste in situaties waarin er een hoge warmtevraag is, zoals het geval is bij centrale verwarming.

 

Interessante bespaartips

Op dit moment zijn hybride zonnepanelen nog vrij duur, maar omdat je er ook gas mee bespaart is de terugverdientijd ongeveer hetzelfde als bij standaard zonnepanelen. Met de onderstaande bespaartips kun je misschien nog wat van de prijs afhalen.

 • Huren of leasen: je kunt hybride zonnepanelen huren of leasen. Op die manier hoef je niet in één keer een groot bedrag op te hoesten, maar betaal je maandelijks een vaste bijdrage. Hiervoor krijg je dan de installatie, het onderhoud ervan, de reparatie ervan en de vervanging als het tijd is. Of dit op de lange termijn ook financieel beter is, dat zou je zelf even moeten uitrekenen.
 • Collectief: je kunt zonnepanelen ook aanschaffen via een collectief. Je kunt je daar gratis voor aanmelden en leveranciers kunnen op die manier soms zeer aantrekkelijke kortingen geven. Zorg er wel voor dat je de mogelijkheid krijgt het aanbod af te wijzen als deze toch niet interessant blijkt te zijn.
 • Outlets: er zijn ook outlets voor zonnepanelen waar je bijvoorbeeld show- of oudere modellen kunt aanschaffen met een interessante korting. Hybride zonnepanelen zullen daar wat lastiger te vinden zijn, maar het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Vergelijk offertes

De beste manier om te besparen op je hybride zonnepanelen is door offertes te vergelijken. Via onze vergelijkingstool vraag je deze snel en gemakkelijk op bij meerdere leveranciers tegelijkertijd.