Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blauwe zonnepanelen

Blauwe zonnepanelen? Zonnepanelen zijn er in heel veel kleuren tegenwoordig. De meest verkochte kleur is echter nog steeds blauw. Dat heeft te maken met het glasmateriaal waar de panelen van gemaakt zijn. Je hebt tegenwoordig polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. De monokristallijne panelen zijn gemaakt in één kleur terwijl de polykristallijne zonnepanelen uit meerdere kleurschakeringen bestaan. Deze twee varianten maakten het mogelijk dat er zonnepanelen konden worden gemaakt die uit één kleur bestaan. De polykristallijne zonnepanelen zijn echter het meeste gemaakt en geproduceerd. Het zijn de zonnepanelen die je herkent als blauwe zonnepanelen. We zullen het nu hebben over deze blauwe zonnepanelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van blauwe zonnepanelen

We vroegen offertes op van blauwe zonnepanelen. We ontvingen de volgende prijsopgaven.

Wat voor zonnepanelen koop je Wat zit er in het pakket Prijs voor het pakket
Blauwe zonnepanelen 10 polykristallijne zonnepanelen met omvormer Tussen 3000 en 3100 euro
Blauwe zonnepanelen 14 polykristallijne zonnepanelen met omvormer Tussen 3400 en 3600 euro

Aandachtspunten bij het kopen van blauwe zonnepanelen

Ga je blauwe zonnepanelen kopen dan is er een aantal zaken waar je aan moet denken. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Kijk naar gemeentelijke verordeningen. Alhoewel iedere gemeente jou zal aanmoedigen om zonnepanelen te kopen komt er een steeds groter groeiende weerstand tegen de blauwe zonnepanelen. De reden hiervan is heel simpel. De zonnepanelen kleuren nooit bij de huizen in een dorp of stad. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er vaker wordt geëist dat je de zonnepanelen in de kleur van jouw dak laat plaatsen. Wanneer dit in jouw gemeente zo is zal jij je daarnaar moeten schikken. Feit is dat het prijsverschil zodanig minimaal is dat je voor nagenoeg dezelfde investering zonnepanelen op kleur hebt.
  • Kijk naar het esthetische effect. Wanneer jij zonnepanelen laat plaatsen zal dat het esthetische effect van je huis voor een deel teniet doen. Wanneer jij dat geen probleem vindt of wanneer je geen uitgesproken kleur dakpannen hebt kan je prima kiezen voor polykristallijne oftewel blauwe zonnepanelen. Wanneer jij dit wel een probleem vindt is het een beter idee om te kiezen voor zonnepanelen op kleur. Je kan ook kiezen voor all black of rode zonnepanelen al naar gelang de kleur van je dak.

Zaken waar je aan denkt bij zonnepanelen aanschaffen

  • Welk vermogen zonnepanelen heb je nodig, Het is goed om te kijken naar het vermogen van de zonnepanelen wat je wil gaan aanschaffen. Polykristallijne zonnepanelen hebben doorgaans hetzelfde vermogen als monokristallijne zonnepanelen. Kijk naar het vermogen wat je nodig hebt. Dit staat in Wp uitgedrukt. Dat vermogen wat nodig is bereken je via het aantal personen in jouw huishouden en het energieverbruik van jouw gezin. Koop vooral niet te weinig zonnepanelen wanneer het je enige bron van energie is straks.
  • Alleen stroom of ook warm water. Op het moment dat je zelfvoorzienend wil worden is het goed om niet alleen zonnepanelen te kopen voor de stroom maar ook voor het warm tapwater. Dat doe je door een zonneboiler erbij te kopen. Een zonneboiler zal de energie van de zonnepanelen gebruiken om jouw huis te voorzien van warm tapwater en warme radiatoren. Op die manier dring jij niet alleen je stroomverbruik terug; ook je gasverbruik wordt nagenoeg nihil. Wanneer je de hele installatie laat plaatsen in één keer bespaar je aanzienlijk vergeleken met een aanpassing in een later stadium. Je zal in dat tweede geval namelijk opnieuw kilometerkosten en voorrijkosten moeten betalen.
  • Een vergunning of niet. Informeer vooraf bij de gemeente of er een vergunning nodig is voor zonnepanelen in jouw geval. Wanneer de zonnepanelen aan de straatkant komen te zitten zal het straatbeeld mogelijk worden veranderd. Niet iedere gemeente is daar van gecharmeerd. Kijk op de website van jouw gemeente wat men te melden heeft over het plaatsen van zonnepanelen. Zou je zonnepanelen kopen in de verkeerde kleur dan doe je een heel kostbare miskoop.

Subsidie op jouw zonnepanelen

Bij de investering in zonnepanelen kom je voor een flink bedrag te staan. Het is goed om te kijken of je een subsidie kan krijgen. We kwamen voor jou de volgende informatie tegen:

  • De BTW mogen aftrekken. Een belangrijk onderdeel van de aanschafprijs van de zonnepanelen is de BTW. We hebben het over 21 procent. Het is goed om te weten dat je de BTW mag aftrekken over het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Dat doe je bij de jaarlijkse belastingaangifte. Je mag dit bedrag eenmalig opvoeren als een aftrekpost. Het scheelt minimaal een paar honderd euro op je te betalen inkomstenbelasting.
  • Een zonneboiler voor subsidie. Een zonneboiler is een manier om subsidie te krijgen op de aanschaf van je zonnepanelen. Je schaft een vervanger aan voor aardgas door een vervanger voor jouw combiketel te plaatsen. In dat geval krijg je een subsidie op de zonneboiler. Die kan oplopen tot een paar honderd euro. De hoogte is afhankelijk van het rendement van de zonneboiler en de prijs.
  • Als jouw blauwe panelen teveel energie opwekken. Blauwe zonnepanelen kunnen behoorlijk wat energie opwekken. Wanneer blijkt dat je naar verhouding teveel hebt geproduceerd kan je dit terugkrijgen van de overheid. Je levert in dat geval namelijk de energie terug aan het stroomnet. Wat er dan plaatsvindt heet de salderingsregeling. Hierdoor krijg je per kWh die je teveel hebt geproduceerd een bedrag van 22 eurocent terug. Dit wordt in mindering gebracht op je energie jaarafrekening.

Ga nooit de hoofdprijs betalen

Blauwe zonnepanelen zijn niet echt heel duur. Toch is het zonde om er teveel voor te betalen. Vraag daarom altijd eerst offertes op. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt direct vrijblijvend meerdere offertes om te vergelijken. Dat vergelijken doe je op de volgende punten:

  • Vergelijk alleen offertes die gespecificeerd zijn. Daaronder verstaan we dat arbeidsloon, materiaal en gebruikt materieel apart op de offerte vermeld staan.
  • Vergelijk alleen prijzen die inclusief de BTW zijn.
  • Vergelijk ook de kilometerkosten. Daarop kan je besparen door een leverancier uit je eigen omgeving te kiezen.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering