Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kies alleen de beste zonnepanelen

Beste zonnepanelenBeste zonnepanelen? Als je je aan het oriënteren bent op het mogelijk investeren in zonnepanelen dan stel je jezelf op een gegeven moment de vraag, wat is het beste zonnepaneel? Deze vraag kent eigenlijk geen standaard antwoord. Iedere woning, ieder dak en de omstandigheden ter plaatse zijn immers overal  verschillend. Door te praten met leveranciers van zonnepanelen krijg je de beste zonnepanelen geleverd die bij jouw persoonlijke omstandigheden passen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Een goede investering

Door de markt genomen verdient je tegenwoordig jouw investering tussen de 7 à 10 jaar terug. De energierekening wordt een stuk lager en als jouw opbrengst hoger is dan jouw eigen verbruik dan kun je de overtollige energie ‘verkopen’ aan het energiebedrijf. Op het moment dat je zover bent zul je met plezier kijken naar jouw teruglopende energiemeter. Nog beter kan het op energieverbruik gebied eigenlijk niet worden.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

De kwaliteit van zonnepanelen verschilt per producent en is voor iedereen anders. Je zult tijdens je zoektocht naar het ideale zonnepaneel zien dat de technische specificaties er veelal en redelijk gelijk uit zien. Het is mogelijk om het onderscheid in de verschillen te zien met name als je weet waar je op dient te letten:

  1. Prijs-kwaliteitverhouding. Zoals bij zoveel andere producten zitten grote verschillen in de prijzen en kwaliteiten van zonnepanelen. Hoe kun je weten of je een kwalitatief goed product in handen heeft. De kwaliteit van goede zonnepanelen zit voornamelijk in de keuze van de gebruikte materialen, een goed en degelijk uitgevoerd productieproces en de kwaliteitsnormen die door de producent gebruikt worden. Een goed voorbeeld hiervan is het laminatie proces van de zonnepanelen. Doorgaans neemt deze fase zo’n 5 tot 15 minuten in beslag. Zonnepanelen die gedurende kortere tijd gelamineerd worden, misschien ook nog met een goedkopere folie, worden als massa-productie goedkoop op de markt gebracht. Kijk daarom altijd of de zonnepanelen van jouw keuze een zogenaamde PID-test goed hebben doorstaan. Meestal is het zo dat goedkopere zonnepanelen ook met materialen van een lagere kwaliteit zijn gemaakt.
  2. PID-Test. Een goed zonnepaneel wordt aan een PID-test onderworpen om te zien of het paneel eventueel op de lange termijn last zou kunnen krijgen van lekverliezen. Dit behoort tot de problemen die relatief gezien het vaakste voorkomen en die onstaan door bijvoorbeeld slechte afdichtingen en/of slechte verbindingen van soldeersel. Fabrikanten die PID-free zonnepanelen produceren zullen die zeker vermelden. Maar wat gebeurt er eigenlijk tijdens zo’n PID-test. Gedurende de test worden een zonnepaneel 96 uur lang in een zogenoemde klimaatkamer onderworpen aan 60°C met een vochtigheidspercentage van 85%, bovendien is het paneel aangesloten op een systeem van 1000 volt. Als de test is afgelopen mag het verlies maximaal 5% bedragen. Fabrikanten kunnen ook kwaliteitscertificaten behalen.
  3. IEC Kwaliteitsnormen. Zonnepanelen dienen aan minimale kwaliteitseisen te voldoen die zijn omschreven in de zogenaamde IEC61730 en IEC61215. De zonnepanelen worden door de fabrikant naar testinstantie TÜV gestuurd waar ze aan een aantal standaard tests worden onderworpen. Op het moment dat het zonnepaneel de test met goed gevolg doorstaat ontvangt de fabrikant de nodige TÜV certificaten en weet je als consument dat je een goed getest product aankoopt. De IEC tests zijn nog altijd een beetje beperkt en zeggen niet direct of je de beste zonnepaneel te pakken heeft. Enkele zonnepanelen met een TÜV certificaat garanderen niet altijd de beloofde levensduur van minimaal 25 jaar. Door de beperkte kwaliteitstest kan ook niet met zekerheid worden gezegd dan een fabrikant alle zonnepanelen met dezelfde mate van kwaliteit als het geteste paneel produceert. Er komt dus ook een stukje vertrouwen bij kijken.
  4. Kwaliteit van de constructie. Een optimaal rendement valt of staat met de kwaliteit van de constructie waarvan het zonnepaneel is gemaakt. Ook op lange termijn is het belangrijk dat de zonnecellen voldoende bescherming hebben. De kwaliteit gaat hand-in-hand samen met de gekozen materialen, de wijze waarop de zonnepanelen in elkaar gezet worden en de kwaliteitscontrole in de fabriek van de zonnepanelen zelf.
  5. Fabrieksinspecties. Goede fabrikanten die hun eigen producten hoog in het vaandel hebben staan laten hun fabriek met enige regelmaat inspecteren. Hierdoor blijven de opgelegde kwaliteitseisen gewaarborgd en kunnen mogelijke vernieuwingen versneld toegepast worden. Dit is voor jou als klant van belang om te profiteren van de nieuwste producten waarmee u het meeste kunt besparen op uw energierekening.
  6. Fabrieksgarantie. De fabrieksgarantie staat los van de levensduur van uw zonnepanelen. De meeste fabrikanten geven een standaardgarantie op zonnepanelen van 10 tot 12 jaar en is van toepassing op slecht materiaal, een verkeerde afwerking en constructie waardoor de zonnepanelen hun werk niet naar behoren kunnen doen.
  7. Vermogensgarantie. De levensduur van een zonnepaneel ligt gemiddeld rond de 25 jaar. Echter ook na deze periode kunnen de panelen hun werk nog lange tijd blijven doen. Na de eerste 25 jaar zal het rendement jaarlijks wat minder worden en gemiddeld ligt dit na 30 jaar op zo’n goede 80 à 85%. Een optimaal rendement wordt alleen behaald met kwalitatief goede zonnepanelen.

Kies voor kwalitatief goede zonnepanelen

Een investering in zonnepanelen is best pittig en daarom wil je alleen het beste. Duitsland is een grote producent van zonnepanelen. Zonnepanelen die uit Duitsland afkomstig zijn hebben doorgaans een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Duitse degelijkheid in combinatie met een hoog rendement is vaak het ideale zonnepaneel. Tijdens het productieproces worden er regelmatige controles uitgevoerd die de kwaliteit op peil houden en garanderen.

Geld verdienen met de beste zonnepanelen

Je bepaalt dus grotendeels zelf wat voor jou de beste zonnepanelen zijn. Laat je grondig informeren door verschillende leveranciers en maak daarna een weloverwogen keuze. Bovendien hangt een en ander af van de grote van jouw dak en de gewenste opbrengst. Vraag altijd meerdere offertes aan en vergelijk deze grondig met elkaar. Je zult zien dat je daarmee een eerste kostenbesparing heeft. De  prijzen voor dezelfde materialen kunnen onderling behoorlijk verschillen. Ook is het goed om te kijken hoe het met de serviceverlening na het plaatsen en installeren van de zonnepanelen is geregeld. Kun je de leverancier daarna nog bellen bij vragen en eventuele storingen? Allemaal kleine punten van aandacht die van doorslaggevend belang kunnen zijn.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering