Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen koop je om te besparen op je energierekening. Daarbij wil je uiteraard het hoogste rendement uit je installatie halen. Feit is dat bij veel zonnepanelen het rendement door de jaren heen terugloopt. Een van de belangrijkste redenen is wel dat zich op de zonnepanelen vuil ophoopt. Daar waar vuil zit kan de zon niet meer goed bij het systeem komen waardoor de opbrengst terug zal vallen. Het is dan ook geen luxe om de zonnepanelen schoon te maken. We hebben een aantal tips voor je verzameld.

Tip 1: controleer regelmatig

Zonnepanelen worden vuil door de tijd heen. Het is dan ook zaak dat je geregeld de zonnepanelen controleert op vuil. Met name flinke klodders vogelpoep op je panelen zullen voor een snelle terugval in het rendement zorgen. Dit is iets wat je uiteraard niet kan voorkomen maar wat wel geregeld verwijderd moet worden. Zou je dit niet doen dan kan de vogelpoep zich gaan hechten aan het glas van jouw zonnepanelen waardoor er aantasting van het materiaal kan plaatsvinden. Regelmatig schoonmaken is dus in het behoud van jouw panelen.

Tip 2: Gebruik een tuinslang voor het schoonmaken

Op het moment dat er geen klodders vogelpoep en andere klevende zaken van de zonnepanelen hoeven te worden verwijderd kan je volstaan met het gebruik van een tuinslang om de panelen schoon te maken. Je zal er alleen maar oppervlakkig vuil mee weghalen maar dit zal zorgen dat het rendement van je zonnepaneleninstallatie niet al te hard terugvalt.

Tip 3: schoonmaken zonder water

Zijn je zonnepanelen droog en ligt er alleen droog vuil op, dan is het aan te raden dat je ze schoonmaakt zonder water. Gebruikt hiervoor een zachte borstel die niet schuurt aan de ondergrond. Dit voorkomt dat er minuscule krasjes zullen ontstaan in je zonnepanelen. Wanneer je niet met een borstel aan de slag wil gaan is een trekker met een droge doek er omheen gewonden ook een prima methode om jouw panelen op een droge manier schoon te maken.

Tip 4: Werk als de zon niet schijnt

De zonnepanelen schoonmaken werkt het handigste als de zon niet schijnt. Wanneer je met water werkt zal dit niet direct opdrogen. In waterresten op jouw zonnepanelen zal namelijk vuil blijven zitten. Het is goed om dit water helemaal van je panelen te hebben verwijderd voor ze weer in gebruik treden. Werk met voldoende licht maar voor of nadat de zon op je panelen heeft geschenen.

Tip 5: Schoonmaken met reinigingsmiddel

Ga je een reinigingsmiddel gebruiken voor je zonnepanelen, gebruik dan geen reinigingsmiddel wat je voor alle doeleinden in je huis kan gebruiken. Het risico is dat de ingrediënten van deze reinigingsmiddelen het oppervlak van je panelen aantasten. Veiliger is het dan ook om gebruik te maken van een reinigingsmiddel op basis van plantaardige suikers in plaats van aardolie. De panelen worden schoongemaakt op een veilige manier.

Tip 6: Geen hogedrukreiniger

Ga absoluut onder geen beding de zonnepanelen schoonmaken met een hogedrukreiniger. Dit is namelijk een methode waarbij er gegarandeerd water tussen het glas en de zonnecellen in zal komen. Je kan daardoor een kortsluiting krijgen in je zonnepanelen met alle rampzalige gevolgen van dien.

Tip 7: Gebruik een reiniginstallatie

Als je een dak lastig kan betreden terwijl je het wel zelf wil schoonmaken zal je een reinigingsinstallatie moeten aanschaffen. Deze bestaat uit een lange steel met een watertoevoer waarop een borstel en een trekker zitten aangesloten. Hiermee kan je zelf je dak schoonmaken, ook wanneer je er niet goed bij kan. Er kan worden gekozen voor meerdere lengtes van deze installatie. Die lopen op van 2 tot wel 10 meter.

De kosten van het schoonmaken van je zonnepanelen

Aan de diverse methodes van het schoonmaken van je zonnepanelen zitten kosten verbonden. Houd rekening met de volgende prijzen:

Wat voor methode wordt er gebruikt voor het reinigen van de zonnepanelen Omschrijving Zelf doen of iemand inhuren Prijs
Een reinigingsinstallatie Een installatie met een lange steel en een waterslang waarmee je zelf de panelen schoonmaakt Zelf doen Tussen 129 en 199 euro
Een schoonmaakbedrijf Een schoonmaakbedrijf wat op abonnement of op afroep jouw panelen schoonmaakt Iemand inhuren Tussen 95 en 155 euro
Een glazenwasser De glazenwasser die bij het schoonmaken van jouw ramen gelijk je zonnepanelen schoonmaakt Iemand inhuren Tussen 40 en 90 euro afhankelijk van de bereikbaarheid van jouw panelen.

 

Tip 8: Korting op het schoonmaken van jouw zonnepanelen

Uiteraard betaal je niet graag teveel voor het reinigen van jouw zonnepanelen. Het is dan ook altijd aan te raden om korting te bedingen op deze dienstverlening. Dat doe je aan de hand van de volgende methodes:

  • Regel een schoonmaakbedrijf of glazenwasser op basis van een abonnement. Wanneer je kiest voor een vast abonnement waarbij men volgens eigen schema bij jou langskomt om de zonnepanelen schoon te maken zorgt dat voor een flinke besparing. Het bedrijf zal dan een eigen planning gaan maken waarbij men zo min mogelijk kilometers extra hoeft af te leggen om bij jouw huis te komen. Doordat men een eigen planning maakt bespaar jij op de rekening. Nadeel van deze methode is wel dat je geen invloed hebt op het moment waarop men langs komt. Het kan dus zomaar zijn dat men op een zeer ongelegen ogenblik op je stoep hangt.
  • Vergelijk prijzen voor je tot inhuren overgaat.

Tip 9: vraag eerst offertes op

Dit doe je met de onderstaande button. Je ontvangt gelijk vrijblijvend een aantal offertes om te vergelijken. Dit zal je nog voordat je een bedrijf inhuurt al een korting tot 20 procent opleveren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering