Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

5 jaar garantie zonnepanelen5 jaar garantie zonnepanelen? Je zal verschillende garantieregelingen krijgen als je zonnepanelen aanschaft. Deze garantieregelingen worden gegeven over de installatie van de zonnepanelen, over de verschillende materialen en over het vermogen. De leverancier, de installateur en de fabrikant hebben allen een garantieregeling voor je waar je gebruik van kunt maken als je zonnepanelen niet of niet goed meer functioneren. Het is dus belangrijk om deze papieren goed te bewaren en ook om voordat je de zonnepanelen aanschaft navraag te doen over deze garantieregelingen. Want, hoe beter de garantie, hoe beter jij gedekt bent, maar ook hoe beter de kwaliteit van het product dat je aanschaft.

*Tip: 

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat betekent een 5 jaar garantie?

Als jij ergens ‘5 jaar garantie’ ziet staan, dan kan dit betrekking hebben op een aantal verschillende onderdelen van je installatie.

  • Productgarantie: het is geen goede zaak als je zonnepanelen maar 5 jaar garantie krijgen van de fabrikant. Dat betekent dat deze zelf weinig vertrouwen heeft in het product dat ze verkopen. De meeste zonnepanelen hebben dan ook minstens 10 jaar garantie. Het is wel erg normaal om 5 jaar productgarantie te krijgen voor de omvormer. Deze moet namelijk elke 10 jaar worden vervangen. Een productgarantie van 5 jaar zal dan ook meestal over de omvormer gaan.
  • Systeemgarantie: sommige leveranciers die iets extra voor hun klanten willen doen, bieden een systeemgarantie aan. Dit is een alomvattende garantieregeling voor alle onderdelen van de installatie zonnepanelen. Een systeemgarantie is goed voor jou, want dan heb je slechts één aanspreekpunt zo gauw er een defect optreedt, waar in de installatie dan ook. Systeemgaranties van 5 jaar zijn zeer gangbaar.
  • Garantie op de montage: als laatste is het ook erg goed mogelijk dat je van de installateur 5 jaar garantie krijgt op het werk dat ze hebben geleverd. Als er dan tijdens een normale storm een kabeltje losraakt, dan kun je de installateur bellen om dit te verhelpen.

Waarom is de garantieregeling belangrijk?

Met een garantieregeling staat een bedrijf garant voor het product of de diensten die ze leveren. Het is dus een manier om te beoordelen hoe zij zelf over hun geleverde producten of diensten denken. Zo zijn er bijvoorbeeld fabrikanten van bijzonder sterke en kwalitatieve glas-glas zonnepanelen die hier 30 jaar garantie op aanbieden en dat terwijl 10 jaar de standaard is. Je kunt er bij die fabrikant van uitgaan dat het product van hoge kwaliteit is, anders zouden ze die garantie niet aan durven bieden. Tegelijkertijd kun je je afvragen wat een fabrikant aan het doen is als ze maar 5 jaar garantie durven te geven op hun zonnepanelen. Als er na 5 jaar al een kans is dat er defecten ontstaan is het beter om die zonnepanelen niet aan te schaffen.

Waarop moet je letten bij de garantieregeling

Er zijn enkele aandachtspunten die je in de gaten moet houden als je de verschillende garantieregelingen door gaat nemen.

  • Voor wie is de productgarantie: de leverancier van je zonnepanelen is vaak niet hetzelfde bedrijf als de fabrikant ervan. Er zijn leveranciers in Nederland die handelen in bepaalde merken zonnepanelen en uit naam van dat merk. Wat nu als de garantie op de installatie is verlopen en je de productgarantie moet gaan gebruiken? Neem je dan contact op met de leverancier of met de fabrikant? En wie komt het gebrek dan kosteloos repareren? Vraag dit na bij de aankoop van je zonnepanelen en zorg ervoor dat je deze informatie zwart op wit krijgt.
  • Een lineaire vermogensgarantie: het is handig als je een vermogensgarantie krijgt die lineair is. Met de vermogensgarantie staat de leverancier garant dat het zonnepaneel na 25 jaar nog minstens 80 procent van het rendement heeft overgehouden. Als deze niet lineair is, dan moet je 25 jaar wachten totdat je aan de bel kunt trekken. Met een lineaire vermogensgarantie geeft de leverancier je vaak een maximale degradatie in procenten per jaar.
  • Zelf installeren: steeds meer mensen installeren hun nieuwe zonnepanelen zelf. Ook al wordt dit vaak afgeraden, het is een gemakkelijke manier om geld te besparen op je zonnepanelen. Maar wat betekent het voor je garantieregeling als je de panelen zelf plaatst? De productgarantie zal mogelijk krimpen, want een leverancier komt fouten die jij hebt gemaakt natuurlijk niet gratis repareren. Ga je de zonnepanelen zelf plaatsen, zoek dan uit wat de gevolgen zijn en of dit je garantieregeling beïnvloedt.

Een kort overzicht

Ter afsluiting voegen we hier een kort overzicht toe met de verschillende garantieregelingen voor zonnepanelen en de acceptabele levensduur die daarbij hoort. Vergelijk deze met de regelingen die jij hebt aangetroffen en beoordeel zelf of de zonnepanelen die je op het oog hebt voldoende garantie bevatten.

Garantie zonnepanelen Acceptabele duur Toelichting
Productgarantie 10 – 25 jaar Garantie van de fabrikant op defecten in de zonnepanelen en de omvormer.
Installatie garantie 2 – 10 jaar Garantie van de installateur op fouten ontstaan door nalatigheden tijdens de installatie.
Vermogensgarantie 25 jaar De fabrikant garandeert dat de zonnepanelen na 25 nog een bepaald vermogen over hebben
Systeemgarantie 5 jaar Extra garantie van de leverancier op het gehele systeem dat ze hebben geplaatst.

Vergelijk offertes

Voordat je zonnepanelen aanschaft is het altijd een goed idee om je eerst bekend te maken met het aanbod op de markt. Dat doe je door bij verschillende leveranciers offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. De vergelijkingstool die wij hier aanbieden kan je hierbij helpen en als je deze gebruikt krijg je deze offertes gratis aangeleverd. Je bent niet verplicht tot aankoop.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering