Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

15 jaar garantie zonnepanelen15 jaar garantie zonnepanelen? Zonnepanelen zijn gevoelige en dure apparaten en het is dan ook erg belangrijk dat je hier een goede garantieregeling over krijgt. Aangezien de zonnepanelen jou een jaarlijks inkomen moeten gaan geven en jouw terugverdientijd moet worden gerealiseerd, is het belangrijk dat ze altijd goed werken en dat ze dat ook voor een lange tijd blijven doen. Door voor een leverancier, fabrikant en/of installateur te kiezen die je een goede garantieregeling geeft, kun je er zeker van zijn dat je snel geholpen wordt, ook als er iets niet goed is. Als de garantieregeling voor jou belangrijk is, kies dan voor zonnepanelen met een garantie van 15 jaar of meer.

*Tip: 

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat zegt de garantieregeling van 15 jaar?

Als de fabrikant 15 jaar productgarantie aanbiedt, dan is dit boven gemiddeld. De meeste fabrikanten geven 10 jaar productgarantie. Dit zegt veel over het zonnepaneel zelf. Een goede garantieregeling is namelijk een indicatie dat de fabrikant zelf veel vertrouwen heeft in de producten die ze maken. Anders zouden ze te veel geld verliezen aan kosteloze reparaties. Er worden ook productgaranties van 25 jaar en soms zelfs 30 jaar aangeboden, maar dit zijn uitzonderingen. Met 15 jaar garantie op je zonnepanelen kun je verwachten dat deze een lange levensduur hebben, dat ze vakkundig in elkaar gezet zijn en dat er kwalitatieve materialen zijn gebruikt.

Wat wordt er onder de garantie gedekt?

De productgarantie wordt dus door de fabrikant samen gesteld, maar het is vaak de leverancier die je hiervoor moet aanspreken. Fabrikanten van zonnepanelen leveren vaak over de hele wereld en als jouw zonnepanelen defect raken dan is het niet de bedoeling dat iemand uit Japan moet komen om ze te repareren. Onder de productgarantie vallen defecten van het product die niet zijn veroorzaakt door nalatigheid, slordigheid of een natuurramp. De geleidelijke afname van het rendement valt hier niet onder, daar is de vermogensgarantie voor. Fabrieksfouten, een paneel dat uitvalt, een connector die oververhit en een lekkage in het paneel zijn allen redenen om van de productgarantie gebruik te maken.

Let op: vraag waar je de productgarantie moet melden

Installateurs van zonnepanelen geven je vaak een garantie over de werkzaamheden die tijdens de montage zijn uitgevoerd. Deze garantie is meestal 2 of 5 jaar, afhankelijk van de installateur. Als er daarna een gebrek optreedt, dan moet je dus je productgarantie aanspreken. Maar wie bel je dan? De leverancier of de fabrikant? Er zijn leveranciers die deze verantwoordelijkheid niet willen nemen en je dus door zullen sturen naar de fabrikant van de zonnepanelen. Aangezien dit niet helemaal terecht, maar ook niet illegaal is, kun je deze situatie het beste voor zijn. Vraag daarom voordat je de koopovereenkomst aangaat wie er verantwoordelijk is voor de productgarantie. Als de leverancier dat niet wil zijn, dan is het beter om een andere leverancier aan te wijzen.

De andere garantieregelingen

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de andere garantieregelingen die je over zonnepanelen kunt krijgen en de acceptabele looptijden ervan. Daarna worden deze nog wat verder toegelicht.

Garantie zonnepanelen Acceptabele duur Toelichting
Productgarantie 10 – 25 jaar Garantie van de fabrikant op defecten in de zonnepanelen en de omvormer.
Installatie garantie 2 – 10 jaar Garantie van de installateur op fouten ontstaan door nalatigheden tijdens de installatie.
Vermogensgarantie 25 jaar De fabrikant garandeert dat de zonnepanelen na 25 nog een bepaald vermogen over hebben
Systeemgarantie 5 jaar Extra garantie van de leverancier op het gehele systeem dat ze hebben geplaatst.
  • Installatie garantie: zelfs de meest vakkundige installateur kan een foutje maken bij het plaatsen van je zonnepanelen. Daarom geven installatiebedrijven je ook een garantieregeling over de werkzaamheden die ze hebben uitgevoerd. Stel, er raakt een kabeltje los nadat het heeft gewaaid, dan komt de installateur deze weer aansluiten.
  • Vermogensgarantie: omdat zonnepanelen geleidelijk degraderen is het belangrijk dat deze afname in rendement wordt gegarandeerd door de fabrikant. Je bent met de vermogensgarantie beschermd tegen een te snelle degradatie en dat is ook terecht. Het is het beste om te kiezen voor een lineaire vermogensgarantie. Daarin geeft de fabrikant aan dat de zonnepanelen elk jaar een bepaald percentage aan rendement mogen verliezen. De meeste vermogensgaranties zijn 25 jaar lang en garanderen dat je dan nog 80 procent van je rendement over hebt.
  • Systeemgarantie: goede leveranciers van zonnepanelen die vertrouwen hebben in de producten die ze leveren geven je een systeemgarantie. Dit is een extra dienst die ze aanbieden in de vorm van één alomvattende garantieregeling. Dan kun je bij welk probleem dan ook (daling van het vermogen daargelaten) aan de producten van de leverancier één garantieregeling gebruiken.

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Dan kun je met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool geld besparen bij je aankoop. Je kunt deze tool gebruiken om offertes bij vakkundige bedrijven op te vragen. Heb je deze ontvangen, dan leg je ze naast elkaar om te vergelijken. Zo vind je de beste deal en verminder je je terugverdientijd.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering