Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

12 jaar garantie zonnepanelen12 jaar garantie zonnepanelen? Voor zonnepanelen krijg je meerdere garantieregelingen. Het is verstandig om bij de aankoop van de panelen goed na te trekken wat deze garantieregelingen zijn. Een leverancier, installateur of fabrikant van zonnepanelen zal je namelijk alleen een goede regeling geven als ze er zeker van zijn dat ze kwaliteit verkopen. Daarnaast kan een goede garantieregeling jou natuurlijk dekken in het geval je installatie vroegtijdig gebreken gaat vertonen. Lees hier verder over fabrieksgarantie van 12 jaar en de andere garantieregelingen die je kunt verwachten over je zonnepanelen te krijgen.

*Tip: 

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

12 jaar fabrieksgarantie is goed

Een garantie van 12 jaar is over het algemeen een meer dan acceptabele garantieregeling voor zonnepanelen. Je ontvangt deze voor de zonnepanelen en voor de omvormer die een kortere levensduur heeft is er dan ook een kortere garantieregeling van kracht. De fabrieksgarantie krijg je via de fabrikant en dekt vroegtijdige defecten die door een fabrieksfout zijn ontstaan. Een te snelle degradatie valt hier niet onder, want daar is de vermogensgarantie (hierover later meer) voor. Gemiddeld gezien is een fabrieksgarantie van 10 jaar standaard, dus een garantieperiode van 12 jaar geeft aan dat de leverancier veel vertrouwen heeft in het product dat ze maken.

Waar moet je op letten?

Het probleem met de fabrieksgarantie op zonnepanelen is dat deze dus door de fabriek wordt afgegeven. Veel fabrikanten van zonnepanelen leveren deze wereldwijd en het is dus erg goed mogelijk dat jouw zonnepanelen uit Azië of Amerika komen. Wat betekent dat dan voor je fabrieksgarantie? In de meeste gevallen zal de leverancier de reparatie dan kosteloos komen verhelpen, maar er zijn situaties geweest waarin deze dat geweigerd hebben. Als de garantie op de installatie verlopen is en de leverancier heeft bij de aankoop aangegeven niet verantwoordelijk te willen zijn voor de fabrieksgarantie die daarna kan worden gebruikt, heb je dus mogelijk een probleem. Zorg er daarom voor dat je zeker weet en op papier hebt dat de leverancier reparaties namens de fabrieksgarantie kosteloos zal uitvoeren als deze nog geldig is.

Welke andere garantieregelingen kun je verwachten?

Naast de productgarantie van 12 jaar kun je nog 2 en soms 3 andere garantieregelingen verwachten, namelijk de vermogensgarantie, de garantie op de installatie en een systeemgarantie.

  • Vermogensgarantie: in de vermogensgarantie wordt de degradatie van de zonnepanelen besproken. Het rendement zal namelijk geleidelijk afnemen en ook al is dit normaal, het moet natuurlijk niet te snel gaan. Een standaard vermogensgarantie geeft jou de zekerheid dat je panelen na 25 jaar nog 80 procent rendement over hebben. Veel fabrikanten geven een lineaire vermogensgarantie af, zodat je ook al eerder aan de bel kunt trekken.
  • Garantie op de installatie: van het bedrijf dat je zonnepanelen monteert krijg je natuurlijk ook een garantieregeling. Zij garanderen daarmee bijvoorbeeld kabels die niet goed zijn gekoppeld of onderdelen die los zijn geraakt tijdens een normale storm. De meeste installateurs van zonnepanelen garanderen dit voor 2 jaar, maar je zal ook 5 of 10 jaar kunnen aantreffen.
  • Systeemgarantie: als laatste krijg je van sommige leveranciers van zonnepanelen een systeemgarantie en dit is voor jou als klant bijzonder handig. Onder een systeemgarantie valt namelijk je gehele systeem en dat betekent dat jij maar één aanspreekpunt nodig hebt, ongeacht de aard van het probleem. Goede leveranciers bieden een systeemgarantie aan als onderdeel van hun extra diensten richting de consument.

De verschillende garantieregelingen op zonnepanelen samengevat

In de volgende tabel vind je de bovenstaande informatie in het kort samengevat. Het is goed om de garantieregelingen van de zonnepanelen die je wilt gaan aanschaffen even goed door te lopen. Let dan op de volgende punten en vraag deze na bij de leverancier als je geen duidelijkheid krijgt.

  • Zoek uit wie er verantwoordelijk is voor de fabrieksgarantie.
  • Bekijk niet alleen de lengte van de garantieregelingen, maar ook de inhoud ervan.
  • Zoek uit of je ook van de garantieregeling gebruik kunt maken als je zelf de zonnepanelen wilt gaan installeren.
  • Vallen beschadigingen na zware storm of andere natuurrampen ook onder de garantieregeling? Zo niet, dan kun je misschien beter een aparte verzekering afsluiten.
Garantie zonnepanelen Acceptabele duur Toelichting
Fabrieksgarantie 10 – 25 jaar Garantie van de fabrikant op defecten in de zonnepanelen en de omvormer.
Installatie garantie 2 – 10 jaar Garantie van de installateur op fouten ontstaan door nalatigheden tijdens de installatie.
Vermogensgarantie 25 jaar De fabrikant garandeert dat de zonnepanelen na 25 nog een bepaald vermogen over hebben
Systeemgarantie 5 jaar Extra garantie van de leverancier op het gehele systeem dat ze hebben geplaatst.

Vergelijk offertes

Bij het aanschaffen van zonnepanelen komt veel kijken en kijken naar de garantieregeling is één manier om kwaliteit te herkennen. Het is dan belangrijk dat je kwalitatieve zonnepanelen aanschaft voor een mooie prijs en via ons kun je deze vinden. Als je de link volgt naar onze vergelijkingstool en vervolgens je gegevens invult dan ontvang je daar snel een aantal op maat gemaakte offertes voor. Vergelijk deze met elkaar en je bespaart al voordat de zonnepanelen op je dak liggen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering