Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

10 jaar garantie zonnepanelen10 jaar garantie zonnepanelen? Als je besluit in zonnepanelen te installeren, dan is de garantie die je krijgt een belangrijk punt. En als je hier wat informatie over gaat inwinnen, dan zal je zien dat de regelingen die je krijgt nogal uiteen kunnen lopen. Daarnaast zijn er drie en soms wel vier verschillende garantieregelingen, allen met verschillende termijnen en verschillende voorwaarden. Hier kun je verder lezen over wat het betekent als je 10 jaar garantie krijgt op je zonnepanelen en waarvoor je dan op je hoede moet zijn.

*Tip: 

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 10 jaar garantie is meestal productgarantie

Als je 10 jaar garantie op de panelen aangeboden krijgt, dan is dit meestal de garantie op de zonnepanelen zelf. Je krijgt deze dan ook van de fabrikant die de zonnepanelen heeft gemaakt. Een productgarantie van 10 jaar is standaard. Als je panelen hebt gezien waarop je minder productgarantie krijgt, dan kun je je afvragen waarom dat is. Misschien is de kwaliteit wel slechter en wil de fabrikant daarom geen lange garantie geven. Er zijn ook fabrikanten die zo zeker zijn van hun zaak dat ze je 25 jaar productgarantie geven. Je kunt hieruit opmaken dat de zonnepanelen van uitmuntende kwaliteit zijn, anders zou de fabrikant er niet zo lang garant voor staan. Echter, als je 10 jaar productgarantie ziet staan, dan is dit een prima regeling en geen reden om de kwaliteit van de zonnepanelen in twijfel te trekken.

Wat is de productgarantie?

De productgarantie, ook wel de fabrieksgarantie genoemd, wordt gegeven over de werking van de panelen. Als een paneel defect raakt of slechter begint te presteren omdat er een productiefout is gemaakt, dan kun je deze garantieregeling gebruiken. Gaat het rendement van je paneel geleidelijk achteruit, dan is dit geen reden om de fabrieksgarantie te gebruiken. Daar krijg je een aparte vermogensgarantie voor. De meeste leveranciers geven deze productgarantieregeling over de omvormer en over de zonnepanelen.

Wie spreek je aan bij een defect?

Het is een beetje lastig om te bepalen wie je aan kunt spreken als je paneel defect raakt. De leverancier van de zonnepanelen levert een bepaald merk van een fabrikant. Daarom krijg je ook garantie op de installatie van de zonnepanelen en veel leveranciers geven nadat deze garantie is afgelopen aan dat je voor het gebruiken van de fabrieksgarantie naar de fabrikant moet gaan om je defect te laten verhelpen. En dat kan lastig zijn als je Chinese zonnepanelen hebt aangeschaft, bijvoorbeeld. Daarom is het zo dat je de leverancier ook aansprakelijk kunt stellen voor de fabrieksgarantie, tenzij ze toen je de zonnepanelen kocht duidelijk hebben aangegeven dat deze gebreken vertoont. Voor de aankoop van je zonnepanelen is het dus wel altijd verstandig om goed na te vragen wie er voor de garantie verantwoordelijk is.

De andere garantieregelingen op zonnepanelen

Naast de fabrieksgarantie voor de zonnepanelen en de omvormer zal je ook een aantal andere garantieregelingen krijgen.

  • Garantie op de montage: het bedrijf dat de zonnepanelen voor je installeert zal je een garantie geven op de montage ervan. Deze is minimaal 2 jaar en dekt alle problemen die naar voren komen als gevolg van fouten die zijn gemaakt tijdens de plaatsing, zoals materialen die losraken of een verkeerde kabelaansluiting.
  • Vermogensgarantie: het is een algemeen bekend feit dat zonnepanelen slechter gaan presteren naar mate ze ouder worden. De vermogensgarantie beschermt je tegen een te snelle achteruitgang. Hierin geeft de fabrikant van de zonnepanelen aan dat ze na een x aantal jaren nog een acceptabel vermogen laten zien. De meeste vermogensgaranties beloven een degradatie van circa 20 procent na 25 jaar. Zoek altijd naar lineaire vermogensgaranties, omdat je deze ook voordat de 25 jaar verstreken is al kunt aanspreken.
  • Systeemgarantie: de goede en eerlijke leveranciers geven soms ook een systeemgarantie. Dit is een regeling waarbij het gehele systeem wordt gedekt voor een aantal jaren. Dat is handig voor jou, omdat je dan maar één aanspreekpunt hebt, ongeacht het onderdeel van het systeem dat defect is. Systeemgaranties zijn een extra service naar de klant en geeft aan dat de leverancier vertrouwen heeft in de producten die ze leveren.

Verschillende garantieregelingen zonnepanelen

Ter afsluiting hebben we de bovenstaande informatie over garantieregelingen op zonnepanelen voor je samengevat in een tabel, zodat je in één oogopslag kunt zien of de garantieregeling die jij gevonden hebt acceptabel of twijfelachtig is.

Garantie zonnepanelen Acceptabele duur Toelichting
Fabrieksgarantie 10 – 25 jaar Garantie van de fabrikant op defecten in de zonnepanelen en de omvormer.
Installatie garantie 2 – 10 jaar Garantie van de installateur op fouten ontstaan door nalatigheden tijdens de installatie.
Vermogensgarantie 25 jaar De fabrikant garandeert dat de zonnepanelen na 25 nog een bepaald vermogen over hebben
Systeemgarantie 5 jaar Extra garantie van de leverancier op het gehele systeem dat ze hebben geplaatst.

Vergelijk offertes

Als jij van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, dan is de garantieregeling dus een goede indicatie van kwaliteit en betrouwbaarheid. Gebruik onze vergelijkingstool om offertes op te vragen bij leveranciers van zonnepanelen die we eerst zelf geselecteerd hebben. Kies de beste prijs en het meest complete aanbod en je kunt je eerste besparing al maken voordat je groene energie gaat opwekken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering