Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen vergelijkenZonnepanelen vergelijken? Om zonnepanelen te kunnen vergelijken moet je wel de verschillen tussen de zonnepanelen die verkrijgbaar zijn op de markt weten. In grote lijnen zijn de volgende soorten beschikbaar.
De duurste zonnepanelen zijn de monokristallijn zonnepanelen. Deze panelen bieden het hoogste rendement. De monokristallijn zonnepanelen werken als het ware als een groot paneel waarin alle kristallen in elkaar overlopen.

De polykristallijn zonnepanelen zijn iets goedkoper maar brengen ook minder op. Het productieproces is iets anders want de kristallen liggen verspreid over het paneel. Tot slot zijn er de zogenaamde amorf zonnepanelen verkrijgbaar. Deze zijn buigbaar en worden geproduceerd op basis van poeder in plaats van kristallen. De opbrengst ligt vanzelfsprekend ook lager bij deze soort zonnepanelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Verschillende prijzen van verschillende systemen

In de tabel hieronder staat een vergelijking van de soorten zonnepanelen en de daarbij behorende investering. De vergelijking bij de amorfe zonnepanelen gaat niet helemaal op omdat er een groot oppervlak nodig is om dit rendement op deze soort zonnepanelen te behalen. De opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek, Wp in de tabel.

soort opbrengst prijs zonnepaneel tussen
zonnepaneel in Wp  
monokristallijn zonnepanelen 265 220 – 250 euro
polykristallijn zonnepanelen 255 205 – 220 euro
amorf zonnepanelen 245 185 – 200 euro

Wat is Wattpiek?

Wattpiek is een eenheid waarmee de opbrengst van een zonnepaneel wordt aangeduid. Deze eenheid is samengesteld uit een aantal grootheden zoals sterkte van het licht, de gemiddelde temperatuur, de hoek waaronder het licht op de panelen valt en de luchtmassa. Op basis hiervan wordt er over het algemeen van uit gegaan dat 1 Wattpiek ongeveer 0.80 kWh is. Uiteraard is dit afhankelijk van de regio waar je woont. In de praktijk wordt vooral gewerkt met de eenheid Wattpiek. Maar als je de omrekenwaarde van Wattpiek naar kWh eenmaal weet ben je altijd op de hoogte van de opbrengsten van de verschillende soorten zonnepanelen.

Aandachtspunten bij het vergelijken van zonnepanelen

Het is niet gemakkelijk om aan te geven wat de beste beschikbare zonnepanelen zijn. Het aanbod is best groot en de technische verschillen zijn niet altijd even simpel uit elkaar te houden. Toch zijn er een aantal waarden die je bij de aanschaf van zonnepanelen goed in de gaten moet houden. Deze waarden zijn de levensduur, de opbrengst en de kosten van de installatie.

Kosten van de installatie van zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is niet het lastigste onderdeel bij de aanschaf van zonnepanelen. Maar de zonnepanelen moeten ook worden geïnstalleerd. De kosten van de installatie van zonnepanelen hangen met een aantal factoren samen. Deze factoren moet je goed in kaart brengen en op basis van een offerte voor de plaatsing van zonnepanelen kun je dan inschatten wat je mogelijkheden zijn.

Kostensoorten vergelijken

De verschillende onderdelen bij het installeren van zonnepanelen hebben allemaal een eigen opbouw wat betreft de kosten. Je kunt je voorstellen dat de mate waarin het dak waarop de zonnepanelen moeten worden geplaatst bereikbaar is van invloed is op de kosten van die installatie. De vraag zal dan zijn of de installateur in het bezit is van een hoogwerker of niet. Als speciale apparatuur als een hoogwerker apart moet worden gehuurd dan zullen de kosten hoger uitvallen. Het is verstandig om offertes voor plaatsing van zonnepanelen hiermee te vergelijken.

De systemen voor zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen kunnen worden gekoppeld aan een netwerk of worden geïnstalleerd als een stand alone systeem voor enkel je eigen huis. Bij deze verschillende systemen zijn er een aantal factoren waarmee rekening gehouden moet worden en die zijn ondergebracht in onderstaande tabel.

zonnepanelen zonnepanelen niet
netwerk gekoppeld netwerk gekoppeld
Verbonden met stand alone
elektriciteitsnetwerk systeem
altijd zelf voorziend
capaciteit
wel energie geen energie
terug leveren terug leveren
vrijwel geen bepaalde mate van
onderhoud onderhoud nodig
omvormer omvormer
altijd nodig niet noodzakelijk

Als je systeem van zonnepanelen wordt aangesloten op het netwerk kun je op den duur stroom terug leveren aan de energiemaatschappij. Zo heb je een extra voordeel bovenop het feit dat je deels in je eigen energie behoefte voorziet. Overigens zijn de netwerk gekoppelde systemen de meest voorkomende systemen.

Vergelijken van de onderdelen van systemen van zonnepanelen

Het hele systeem van zonnepanelen bestaat uit een aantal onderdelen waarbij je bij de aanschaf goed naar de verschillen moet kijken. Hoewel de systemen veelal als geheel worden aangeboden is oriëntatie op de verschillende onderdelen verstandig zijn om een optimaal systeem voor je eigen huis aan te schaffen. Het achteraf wijzigen van je systeem brengt weer onnodige kosten mee en zal de terugverdien tijd laten oplopen.

Vergelijken van de onderdelen van systemen

Hieronder tref je een overzicht aan van de verplichte en van de extra onderdelen van de systemen voor de installatie van zonnepanelen. Het geeft inzicht in de diverse componenten van de systemen. Elk onderdeel heeft specifieke kenmerken en die moeten wel allemaal passen in het totale systeem.
De vakman kan je veel raad en advies geven zodat je tot een perfecte samenstelling van je systeem kunt komen.

verplichte onderdelen omschrijving verplichte onderdelen
zonnepanelen de panelen die de zonne-energie opvangen
bekabeling de kabels die de verbindingen verzorgen
omvormer voor het omzetten van de stroom naar netwerk
installatie voor het plaatsen van het systeem
montagesets voor de bevestiging op de daken
extra onderdelen omschrijving extra onderdelen
elektriciteitsmeter essentieel bij terug levering
meetstation voor inzicht in opbrengst en werking
console frame voor benodigde hellingshoek

Vergelijken zonnepanelen met offertes

Het aanvragen van offertes is een perfecte manier om een indruk te krijgen van de verschillende systemen en van de kosten die daar bij horen. Ook zie je wat de eventuele verschillen bij de installatie zijn. Het gaat er natuurlijk om welk systeem het beste bij je eigen woning past. Ook de componenten waaruit het systeem bestaat bepalen het rendement van je systeem van zonnepanelen. Het aanvragen van offertes kan op een heel simpele wijze via internet. Beter is het misschien wel om een specialist te laten kijken naar de situatie bij je huis. Hoe meer informatie beschikbaar is hoe beter je de beschikbare systemen voor zonnepanelen met elkaar kunt vergelijken.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering