Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het is een algemeen bekend probleem dat de zonnepanelen zoals we deze allemaal kennen niet zomaar op elk dak geplaatst kunnen worden. Vooraleer er een systeem met zonnepanelen geplaatst kan worden dient er namelijk te worden gecontroleerd of het dak in kwestie wel over voldoende draagcapaciteit beschikt. Een systeem met bestaande uit een aantal zonnepanelen weegt namelijk heel wat en het laatste wat je wil is dat de installatie door het dak heen valt. Beschik je over een dak die slechts over een beperkte draagcapaciteit beschikt, maar wil je toch graag kunnen genieten van de unieke voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen? Twijfel in dat geval niet langer, lees snel verder en ontdek de unieke mogelijkheden van zonnepanelen folie!

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Goedkoper of duurder dan zonnepanelen?

Het gebruik van zonnepanelen folie is vandaag de dag nog vrij nieuw. Van nieuwe mogelijkheden weten we dat ze doorgaans worden aangeboden tegen een relatief hoge kostprijs en dat is ook in het geval van zonnepanelen folie niet anders. Wanneer je er voor kiest om vandaag de dag te investeren in dergelijke folie zal je dan ook merken dat de gemiddelde kostprijs een stukje hoger ligt in vergelijking met zonnepanelen. Gemiddeld dient er rekening te worden gehouden met een hogere kostprijs van zo’n 10 procent.

Bovenstaande is opvallend, want de productiekost van zonnepanelen folie ligt een stukje lager in vergelijking met de productiekost van klassieke zonnepanelen zoals we deze reeds verschillende jaren kennen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat dit lagere bedrag ook zal worden doorgerekend naar de consument. Er wordt verwacht dat zonnepanelen folie uiterlijk binnen 5 jaar voordeliger zal uitkomen in vergelijking met een systeem bestaande uit klassieke zonnepanelen.

Waarom kiezen voor zonnepanelen folie?

Er zijn bijzonder veel goede redenen aan te geven waarom het interessant kan zijn om een investering in zonnepanelen folie te overwegen. In eerste instantie is het zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven zo dat dergelijke folie uiteraard een stuk lichter is in vergelijking met systemen bestaande uit de klassieke, glazen zonnepanelen zoals we deze allemaal kennen. Dit zorgt er voor dat de zonnepanelen folie op zeer eenvoudige wijze kan worden toegepast op nagenoeg alle daken. Sterker nog, ook wanneer je ze bijvoorbeeld op een muur of wand wenst te plaatsen of een rond oppervlak behoort dit perfect tot de mogelijkheden. Dit is iets waar je bij een gewoon systeem met zonnepanelen uiteraard alleen maar van kan dromen.

Op het eerste zicht lijkt het misschien als zonnepanelen folie een voordeligere oplossing vormt voor een klassiek systeem met zonnepanelen, maar we kunnen je meteen vertellen dat dit absoluut niet het geval is, in tegendeel. Door te kiezen voor zonnepanelen folie kies je dan ook beslist voor een zeer duurzame vorm van energie opwekken op basis van zonne-energie. De folie beschikt vandaag de dag over een levensduur van zo’n 20 à 25 jaar waardoor het perfect in lijn ligt met de levensduur van een gewoon systeem met zonnepanelen.

Tot slot weet zonnepanelen folie net als gewone zonnepanelen een zeer degelijk rendement te behalen. Dit rendement wordt gemaximaliseerd doordat de folie kan worden geplaatst op allerhande uiteenlopende oppervlakken. Beschik je bijvoorbeeld over een op het zuiden gerichte muur waar je graag de folie op wenst aan te brengen? Dan is dat absoluut geen enkel probleem! Op deze manier kan je pas echt rekenen op een uitstekend rendement!

Hoeveel kost zonnepanelen folie?

Zoals eerder reeds aangegeven ligt de kostprijs van zonnepanelen folie vandaag de dag nog steeds vrij hoog. Gemiddeld geldt er een prijsverschil van zo’n 10 procent in vergelijking met een klassiek systeem met zonnepanelen. Dit zorgt er voor dat je voor een investering in zonnepanelen folie rekening dient te houden met het volgende kostenplaatje:

Globale capaciteit van de zonnefolie Gemiddelde kostprijs zonnefolie
2.700 kWh Tussen 5.600 & 6.000 euro
4.000 kWh Tussen 8.250 & 9.000 euro
4.800 kWh Tussen 10.000 & 10.500 euro
5.400 kWh Tussen 11.350 & 12.000 euro
6.200 kWh Tussen 13.000 & 13.350 euro

Bovenstaande maakt reeds duidelijk dat vooral de capaciteit van de zonnefolie bepalend is voor het totale kostenplaatje waar je rekening mee dient te houden. Bepaal omwille van deze reden altijd eerst hoeveel kWh je op jaarbasis precies verbruikt. Meer energie opwekken is op zich geen probleem, maar het levert je een dermate beperkt financieel voordeel op dat het eigenlijk bezwaarlijk financieel interessant kan worden genoemd.

Interessante bespaartips

Bovenstaande maakt ondertussen reeds duidelijk dat zonnepanelen folie laten plaatsen op bijvoorbeeld het dak van je woning net als bij een gewoon systeem met zonnepanelen steeds gepaard gaat met een bepaalde, niet onaanzienlijke investering. Omdat deze investering voor veel mensen wat aan de hoge kant ligt hebben we alvast enkele interessante bespaartips voor jou op een rijtje gezet!

  • Kies voor een groene of duurzame financiering. Het is perfect te begrijpen dat het investeringsbedrag voor zonnepanelen folie bij veel mensen hun petje te boven gaat. Je dient er echter niet noodzakelijk voor te kiezen om het volledige kostenplaatje meteen op te hoesten, je kan ook perfect een bepaalde financiering afsluiten. Door te kiezen voor een groene of duurzame financiering kan je bovendien rekenen op een rentevoordeel van zo’n 3 procent in vergelijking met de andere financieringsvormen op de markt!
  • Subsidies ook voor zonnepanelen folie? Hoewel er vandaag de dag geen specifieke subsidie bestaat voor zonnepanelen folie is het wel zo dat dezelfde financiële tussenkomst geldt als voor een klassiek systeem met zonnepanelen. Met andere woorden, ook wanneer je er voor kiest om zonnepanelen folie aan te kopen kan je rekenen op een regionale subsidie. Hoeveel deze precies bedraagt is evenwel afhankelijk van de stad of gemeente waarin je woont. Het beste kan je hier dan ook de nodige inlichtingen over inwinnen bij het stad- of gemeentebestuur.
  • Vermijd een te hoge capaciteit. De prijstabel op deze pagina heeft aangegeven dat een installatie met zonnepanelen folie op vlak van kostprijs sterk afhankelijk is van de globale capaciteit waar de folie over beschikt. Met andere woorden, hoe hoger de capaciteit ligt, des te hoger ook de kosten zijn die in rekening worden gebracht. Probeer omwille van deze reden te vermijden dat je kiest voor teveel kWh’s. Ondanks het feit dat je dan kan rekenen op een terugleververgoeding is het dat het eigenlijk niet waard.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering