Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wat is het gevolg voor je meterkast?

Zonnepanelen en meterkastZonnepanelen en meterkast? Wanneer je zonnepanelen plaatst op je dak, heeft dat ook gevolgen voor je meterkast. Om te beginnen moet je, wanneer je meer dan vier panelen plaatst, altijd een extra groep laten maken in de meterkast. Anders wordt de belasting van de andere groepen te groot. Dit is hetzelfde idee als teveel apparaten op 1 groep aansluiten: door overbelasting vliegen de stoppen er spontaan uit (ware het niet dat tegenwoordig de meeste stoppen vastzitten en niet meer los zoals vroeger het geval was) of springt de aardlekschakelaar om. Wanneer je de zonnepanelen op een reeds bestaande groep aansluit, waar al meer apparaten op aangesloten zijn, loop je gemakkelijk de kans dat de groep direct overbelast raakt. De nieuwe groep mag enkel en alleen gebruikt worden voor de zonnepanelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wanneer je een kijkje neemt in je meterkast, zul je zien dat er een aantal groepen aanwezig is, maar het uiterlijk van de kast zal na de plaatsing van zonnepanelen ook anders zijn. Behalve het aanmaken van een extra groep, zul je ook de omvormer in de meterkast kunnen plaatsen, maar dat is niet altijd ideaal. De hoeveelheid bedrading in de meterkast zal zeker toenemen.

Nieuwe meter of niet?

De grote vraag is of je je oude meter nu beter kunt vervangen wanneer je zonnepanelen plaatst. Het eerste antwoord dat je op deze vraag geeft, is vermoedelijk ja, omdat je denkt dubbel goed bezig te zijn, in verband met het milieu. Het is echter niet zo voor de hand liggend als je denkt om maar meteen een nieuwe meter aan te schaffen.

Slimme meter

Op de zogenaamde slimme meters die tegenwoordig in veel meterkasten geplaatst worden, kun je als consument zelf terugzien hoeveel stroom je verbuikt. Bijkomend voordeel voor de leverancier is dat zij vanaf afstand jouw meterstanden af kunnen lezen en je deze dus ook niet meer zelf hoeft door te geven. Wanneer je stroom terug laat vloeien, omdat je deze niet gebruikt, kun je dit ook via je telefoon of tablet zien, indien deze gekoppeld wordt aan de slimme meter. Je kunt dan bijvoorbeeld ook zien of je een gemiddeld stroomverbruik hebt of dat vergelijken met dat van je buurtbewoners.

Analoge meter

De ouderwetse analoge meters hebben deze functies niet, je kunt daarop alleen maar de stand zien en je moet deze een keer per jaar zelf doorgeven aan de energieleverancier. Je kunt wel zien aan deze meter dat je stroom verbruikt, maar niet hoeveel per dag, of deze vergelijken met anderen.

Digitale meter

Naast de oude analoge meter, bestaan er ook digitale meters. Ook in het geval van de digitale meter kun je zien dat je stroom verbruikt, maar niet hoeveel. Dit weet je pas wanneer je de eindnota van je leverancier krijgt, maar je moet daarvoor wel de standen zelf doorgeven.

Een klein vergelijk tussen de meters levert het volgende overzicht op.

Soort meter Zelf meterstand doorgeven Terugstroming energie registratie Privacy
Analoog Ja Handmatig de teller terugdraaien Ja
Digitaal Ja Nee Ja
Slimme meter Nee Misschien niet Nee

Conclusie

De conclusie die je uit de voorgaande tabel kunt trekken is dat je niet per definitie een slimme meter aan hoeft te schaffen wanneer je zonnepanelen hebt geplaatst. Bij een slimme meter is het uiteraard wel makkelijker om je verbruik te controleren en er grip op te houden, maar het is niet altijd zeker dat de stroom die je niet gebruikt en die terugvloeit naar het energiebedrijf ook op de juiste wijze geregistreerd wordt, en dat kan in jouw nadeel werken.

Digitaal en analoog

Als je een digitale meter hebt, doe je er wel verstandig aan om een andere te laten plaatsen, want bij deze kun je de meterstand niet terug laten draaien. Dit kan bij een eenvoudige analoge meter wel: de teller wordt simpelweg achteruit gedraaid. Dus je kunt er ook gewoon voor kiezen om een analoge meter te behouden, mocht je twijfelen aan de voordelen van de slimme meter. Je moet dan wel zelf eens per jaar je meterstanden doorgeven, maar je hebt ook meer privacy, omdat het energiebedrijf geen inzicht heeft in jouw verbruik en dit ook niet vanaf afstand kan controleren. Bijkomend nadeel is wel dat je niet via je telefoon of tablet je verbruik kunt monitoren. Dus wat jij het belangrijkst vindt, zal de doorslag geven. Het is alleen niet het geval dat je verplicht bent om een slimme meter aan te schaffen voor bij je zonnepanelen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering