Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen doe-het-zelfZonnepanelen doe-het-zelf? Met de aanschaf van zonnepanelen bespaar je jezelf flink wat energiekosten. Je kunt een bedrijf inhuren om je huis van een dergelijke energieopwekker te voorzien, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Als doe-het-zelver ben je veel minder afhankelijk van externe partijen en kun je stiekem veel voor elkaar krijgen. En dus ook het installeren van zonnepanelen. Heb je twee rechterhanden, dan moet het geen probleem zijn. Zo niet, lees je dan van te voren goed in en laat je door verschillende mensen adviseren. Vraag zo nodig hulp in van andere, ervaren doe-het-zelvers. Zo is de klus snel geklaard!

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Alvorens je begint

Natuurlijk is er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Ieder huis is anders en verdient een specifieke aanpak. Door de ligging van het huis, de positionering van het dak en de eventuele aanwezigheid van een dakkapel, lichtkoepel of schoorsteen moet de juiste puzzel van panelen worden samengesteld. Een standaard zonnepanelen doe-het-zelfpakket is daarom in de meeste gevallen niet aan te raden. Zorg ervoor dat je verzameling aan panelen op het dak van jouw huis is afgestemd. Op die manier voorkom je eventuele miscommunicatie, teleurstellingen en vertraging. Wanneer de panelen geplaatst zijn, kun je overgaan op het installeren van een omvormer. Indien je zelf verstand hebt van elektrotechniek, kun je ook dit zelf doen. Is dat niet het geval, laat er dan even iemand anders naar kijken. Veiligheid staat voorop!

Benodigdheden en materialen

Wat heb ik nodig om zelf een zonnepaneleninstallatie te verwezenlijken? Uiteraard zonnepanelen, maar ook installatie- en bevestigingsmateriaal, zoals een accuboormachine, een waterpas, verschillende zagen en de juiste sleutels en tangen. De zonnepanelen moeten op een omvormer worden aangesloten door middel van solar bekabeling. De omvormer staat voor de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom en is aangesloten op de meterkast. Eventueel kun je ook een meetstation aanschaffen. Hiermee kun je de prestaties van de zonnepanelen in de gaten houden. Er zijn talloze bedrijven die de benodigdheden voor de installatie van zonnepanelen verkopen. Bovendien zijn de medewerkers ervan niet te verlegen om je van enig advies te voorzien. Zoek bijvoorbeeld in advertenties of via online zoekmachines naar de verschillende opties, zodat je goed voorbereid te werk kunt gaan. Verricht ten minste enig naslagwerk: de aanschaf en installatie van zonnepanelen gaan niet over één nacht ijs.

Waarmee moet je rekening houden als doe-het-zelver?

Om het resultaat van zonnepanelen maximaal te kunnen benutten, moet men met een aantal belangrijke zaken rekening houden. Zo is het resultaat van verschillende invloeden afhankelijk, bijvoorbeeld:

  • Het type zonnecel dat voor het zonnepaneel wordt gebruikt. De drie typen monokristallijn, polykristallijn en amorf verschillen van elkaar in prijsklasse, maar ook in effectiviteit.
  • Het aantal zonuren per jaar. In de lente en zomer schijnt de zon langer dan gedurende de herfst en winter. Vanzelfsprekend is er ook een duidelijk verschil tussen landen en continenten.
  • De hoeveelheid effectieve zoninstraling. De energieopwekking wordt niet alleen door het aantal uren zonlicht bepaald, maar ook door de kracht ervan.
  • De oppervlakte van het dak, het type dak en de daarop geschikte ruimte van panelen. De schuin- of platheid van een dak hebben gevolgen voor de installatie van de panelen.

Dit zijn enkele externe factoren die invloed hebben op de werking van zonnepanelen. Er zijn echter ook meerdere maatregelen die men zelf kan nemen om de energieomzet te optimaliseren:

  • De constructie moet optimaal toegankelijk zijn voor zonlicht. Bij voorkeur wordt de constructie richting het zuiden geplaatst en is deze vrij van schaduw en andere obstakels.
  • Afhankelijk van je positie op de wereldbol ten opzichte van de zon dienen de zonnepanelen een bepaalde helling te hebben. Voor Nederland en Vlaanderen ligt de hellingshoek rond de 35 of 36 graden.
  • De afstand tussen de zonnepanelen en omvormer is zo klein mogelijk om er zeker van te zijn dat er geen opgewekte energie verloren gaat.
  • De keuze voor serie of parallel geschakelde plaatsing. Bij serie geschakeld zijn de panelen stuk voor stuk met elkaar verbonden. Nadelig gevolg hiervan kan zijn dat wanneer één paneel minder zonlicht kan opnemen, dit gevolgen heeft voor alle andere panelen. Dit is niet het geval bij het ‘losse’ systeem van parallelle schakeling, maar deze variant is weer stukken duurder.

Doe-het-zelf-panelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je er dus voor kiezen om voor een standaardpakket te gaan, of een op jouw dak afgestemde variant te gebruiken. Voor de echte liefhebbers onder ons bestaat de mogelijkheid van een zonnepanelen doe-het-zelfbelevenis. In het kort ga je als volgt te werk om zelf zonnepanelen in elkaar te zetten. Schaf zonnecellen aan en soldeer deze aan elkaar tot een stevig geheel, waarbij ze in de juiste richting zijn geplaatst (negatief boven, positief onder). Je mag zelf bepalen hoe groot je de panelen maakt. Te grote panelen zijn uiteraard wel fragieler dan kleinere. Verbind de zonnecellen vervolgens elektronisch met elkaar. Door middel van de plaatsing van een glasplaat aan de achterkant van het paneel creëer je een waterdicht geheel. Installeer daarna de verschillende panelen op het dak en sluit ze aan op de omvormer, die uiteindelijk met de meterkast is verbonden. Het klinkt wellicht simpel, maar doe dit werk alleen als je zeker bent van je zaak!

Daar word je vrolijk van!

De aanschaf en installatie van een zonnepanelensysteem is een doordachte keuze en geen eenvoudige klus. Toch zal je al snel de voordelen inzien van een dergelijke investering. Wellicht al helemaal wanneer je je eigen handen het werk laat doen en als doe-het-zelfmachine iets prachtigs kunt neerzetten. Door zelf een eigen systeem van zonnepanelen te installeren, bespaar je veel geld. Vanuit beginsel verdien je binnen tien jaar de investering terug. De kosten die je maakt pakken nog lager uit wanneer je geen bedrijf inhuurt, maar als doe-het-zelver aan de slag gaat. De echte durfal kiest er zelfs voor om eigenhandig zonnepanelen in elkaar te zetten. En laten we eerlijk zijn: het voelt toch geweldig om zelf een zonnepaneleninstallatie op het dak van je eigen huis te hebben aangesloten?

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds