Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen dag en nacht teller

Zonnepanelen dag en nacht tellerVoor particuliere bezitters van zonnepanelen is het van belang te weten waar ze het beste aan doen: een enkelvoudige teller of een dag en nacht teller. Net zoals vele andere zaken bestaat er bij deze keuze geen eenvoudig antwoord, maar is dit afhankelijk van diverse factoren. In dit artikel zullen we deze factoren – die bepalen welk tarief voordeliger is – op een rijtje zetten zodat inzichtelijk wordt hoe de situatie op dit moment is voor bezitters van zonnepanelen. ‘Prosumenten’ worden ze genoemd, bezitters van zonnepanelen, of in ieder geval particulieren die zelf (een deel van de) energie zelf opwekken.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Dag- en nacht teller Nederland

Voor burgers zonder zonnepanelen is de keus vaak iets eenvoudiger: ben je bereid om de vaatwasser iedere dag pas na 23.00 uur in de avond aan te zetten, in plaats van om 19.00 uur? De ene persoon wel, de andere niet. Wanneer je voor dag- en nacht teller kiest, en dus dag- en nacht tarief betaalt, is het ook nog de vraag of en hoeveel je bespaart. Dit hangt natuurlijk weer van vele factoren af. Ter vergelijking: in Nederland is onderzocht onder meer dan 10.00 klanten van een vergelijkingssite, met betrekking tot energie, hoeveel geld mensen besparen met een dag- en nachtteller ten opzichte van bezitters van een enkele teller. Dit kwam gemiddeld neer op slechts 5 euro per jaar, wat natuurlijk een luttel en verwaarloosbaar bedrag genoemd kan worden.

Soorten tellers (meters)

Natuurlijk zou het zinvol zijn als vergelijkbare cijfers zouden bestaan, en dan toegespitst op de situatie van bezitters van zonnepanelen in België. Er bestaan in België zes soorten meters:

  • Een enkelvoudige meter
  • Een uitsluitend nachtmeter
  • Een dag- en nachtmeter
  • Een budgetmeter
  • Een drievoudig uurtariefmeter (deze wordt inmiddels niet meer toegepast)
  • Een meter met terugdraaiende teller

Dag- en nacht teller België

Een dag- en nachtteller bestaat uit 2 elektriciteitsmeters: een dag- en nachtmeter. De dagmeter meet het verbruik van elektriciteit tussen 6 uur in de ochtend en 21 uur in de avond; bij sommige netbeheerders of in andere gemeenten is dit tijdvak iets later: tussen 7 uur in de ochtend en 22 uur in de avond. De nachtmeter meet het verbruik in de weekenden, en in de nacht: dus tussen 21 of 22 uur in de avond tot 6 of 7 uur in de ochtend. Wanneer een wettelijke feestdag in België op een doordeweekse dag valt, wordt de elektriciteit gewoon op de dagmeter geregistreerd. De omschakeling van de dag- naar de nachtmeter en vice versa gebeurt altijd automatisch. Energieleveranciers bieden twee verschillende tarieven aan als u 2 meters hebt. Het nachtverbruik is het goedkopere tarief, vanwege het feit dat ‘s nachts minder elektriciteit verbruikt wordt.

Besparing

Het plaatsen van een dag- en nacht teller kost tussen de 282 en 393 euro, deze prijs is mede afhankelijk van wat de installateur moet doen voor de installatie. Het abonnement dat behoort bij de dag- en nacht teller is ook duurder dan een enkele teller. Wat bepaalt in het algemeen of de investering de moeite waard is (zonder rekening te houden met zonnepanelen):

  • Hoeveel elektriciteit verbruik je gemiddeld tijdens het goedkopere nachttarief?
  • Welk tarief betaal je de elektriciteitsleverancier?

Jaarverbruik is te vinden op de afrekening van je energieleverancier. Een gezin in België met 2 kinderen verbruikt per jaar gemiddeld 3500 kWh.

Zonnepanelen en terugdraaiende teller

Indien het maximaal vermogen van de zonnepaneleninstallatie kleiner of gelijk is aan 10 kW, bestaat het recht op een terugdraaiende teller. Dit is uiteraard gunstig voor de energierekening. Soms wordt niet alle elektriciteit die door de zonnepanelen opgewekt is, verbruikt. Bijvoorbeeld gedurende een lang weekend met veel zon waarbij de bewoners niet aanwezig zijn. In dat geval zal de overtollige elektriciteit teruggevoerd worden naar het openbare energienet.

In het omgekeerde geval is het mogelijk dat ’s nachts, wanneer de zonnepanelen geen elektriciteit opwekken, wel elektriciteit verbruikt wordt omdat er gebruik gemaakt wordt van licht en stekkers in het stopcontact. In dat geval neemt de teller elektriciteit af van het openbare energienet.

De terugdraaiende teller telt dus in 2 richtingen:

  • Als elektriciteit van het net verbruikt wordt, stijgt de meterstand
  • Als overtollige elektriciteit op het net wordt teruggevoerd, daalt de meterstand

Zonnepanelen en dag- en nacht teller

Hoe werkt een en ander uit voor bezitters van zonnepanelen? Een dag- en nacht teller zal continu registreren hoeveel energie er verbruikt wordt, maar ook hoeveel energie er geproduceerd wordt. Als het dag is, zal de dagteller deze registratie doen, als het nacht is, zal de nachtteller deze registratie doen. Als er op een moment in de middag, bijvoorbeeld wanneer mensen nog aan het werk zijn, meer energie geproduceerd wordt dan geconsumeerd , dan zal de dagteller terugdraaien. Hetzelfde geldt niet voor de nachtteller: ‘s nachts kan geen energie geproduceerd worden door zonnepanelen. Dit betekent dat er nooit een overschot aan energie aanwezig zal zijn op een nachtteller. Het nachtverbruik kan ook niet gecompenseerd worden door een mogelijk overschot aan energie op de dagteller.

Berekenen of het nachttarief voordeliger is

Het is verstandig aan de energieleverancier te vragen of er een bijkomend vastrecht wordt berekend in de jaarrekening. Indien dit het geval is, moet het verbruik voldoende hoog zijn tijdens de uren waarbij de nachtteller draait, om er voordeel van te kunnen hebben. Een manier om het verbruik te meten (en vervolgens te beoordelen of een nachtteller zin heeft) is: een week lang aan het einde van het dagtarief (om 21 of 22 uur) en aan het einde van het nachttarief (om 6 of 7 uur) de meterstanden noteren. Vervolgens ook het volledige verbruik in het weekend. Dit totaaloverzicht moet je vervolgens vermenigvuldigen met 52 zodat je het verbruik over een heel jaar hebt. Pas het tarief van de energieleverancier op de meterstanden van het nachttarief toe en reken het verschil uit tussen de bedragen volgens enkel tarief en volgens dubbel tarief.

Conclusie

Het blijft in de keuze tussen een enkeltariefsmeter of een dubbeltariefmeter een kwestie van verschillende situaties vergelijken, en in de berekening die gemaakt wordt rekening houden met de grootte van de installatie van de zonnepanelen, kenmerken van het huis en persoonlijke voorkeuren en leefomstandigheden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds