Zonnepanelen bij aankoop huis

Energieverbruik is een groot onderwerp op dit moment en dit dringt door in alle aspecten van ons leven. We moeten energiezuinig leven, zuinige apparaten kopen en onuitputtelijke energiebronnen gaan gebruiken. Grijze energie moet groene energie worden. Om ons hier bewust van te maken wordt de energiebelasting door de overheid steeds een beetje hoger gemaakt en worden er subsidies en andere financiële hulpmiddelen in het leven geroepen voor mensen die een energiebesparende maatregel hebben genomen. Het is vanuit een financieel en een milieuvriendelijk oogpunt zeer aantrekkelijk om zonnepanelen te laten plaatsen. Maar wat als je een huis gaat kopen dat al zonnepanelen heeft?

 

De kosten

Huizen met zonnepanelen zijn duurder dan huizen zonder zonnepanelen. Ten eerste is deze installatie al prijzig en kun je voor een gemiddeld systeem van nieuwe zonnepanelen gemakkelijk €9000 betalen. Deze investering in hun woning moeten de eigenaren toch terug kunnen krijgen via de woningwaarde als ze deze besluiten te verkopen. Hierbij geldt wel, hoe ouder de zonnepanelen, hoe minder de extra waarde van de woning zal zijn. Na 25 jaar is de levensduur van de zonnepanelen verstreken en zullen ze minder opbrengen. Een andere reden waarom de prijs van de woning omhoog gaat is omdat het energielabel verbetert. Dit energielabel mag je als koper altijd opvragen en geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Zonnepanelen hebben hier direct invloed op. Ga je een woning kopen met zonnepanelen die nog een goed aantal jaren dienst kunnen doen? Dan kun je rekenen op een meerwaarde van rond de €6000.

 

Subsidies zonnepanelen bij aankoop woning

Als koper van een huis met zonnepanelen kom je niet in aanmerking voor subsidies. De woningeigenaar heeft de investering gemaakt en deze kan daar de btw over terugvragen bij de belastingdienst. Ook kan deze gebruik maken van mogelijke regionale subsidies bij de gemeente en de provincie. Als koper kun je hier geen gebruik meer van maken.

 

Aandachtspunten

Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om een woning aan te schaffen met zonnepanelen. Jij kunt dan je eigen energie gaan opwekken en dat zonder er iets voor te doen. Er zijn wel enkele aandachtspunten die je in de gaten moet houden voordat je een gat in de lucht springt.

  • Bewijs van aankoop: vraag altijd om het bewijs van aankoop van de zonnepanelen. Daarop kun je zien wanneer ze zijn aangeschaft, hoeveel ze hebben gekost, welke leverancier ze heeft geplaatst, wat het merk zonnepanelen is, wat het vermogen is et cetera.
  • Bewijs van rendement: vervolgens kun je vragen of je mag zien hoeveel de zonnepanelen de tijd dat ze op het dak hebben gestaan gemiddeld hebben opgebracht. Het rendement kan namelijk naar beneden gaan als deze niet perfect gepositioneerd zijn of naarmate ze ouder worden. Ook al zit de prijs van de zonnepanelen bij de prijs van het huis inbegrepen, je moet er nog wel in investeren en het is goed om te zien of deze investering de moeite waard is.
  • Garantie: probeer te achterhalen of er nog garantie op de zonnepanelen en de omvormer zit. Verzamel alle papieren, want je krijgt een fabrieksgarantie, een garantie op de plaatsing en een vermogensgarantie. Soms is er zelfs een alles omvattende systeemgarantie beschikbaar. Controller of de papieren in orde zijn en of de garantie nog geldig is.

 

Wat moet je echt weten: afname in vermogen oudere zonnepanelen

Zonnepanelen worden verkocht met een bepaald vermogen, maar dit kunnen ze niet hun gehele levensduur realiseren. Naarmate de tijd verstrijkt zullen zonnepanelen slechter gaan presteren en dat is dan ook een grote reden om ze na 25 jaar te gaan vervangen. Deze afname is algemeen bekend en wordt ook gegarandeerd door de leverancier in de vermogensgarantie. Gaan de panelen ineens te snel achteruit, dan kun je deze garantie aanspreken en hier wat aan laten doen. Je kunt erop rekenen dat zonnepanelen na 10 tot 12 jaar 10 procent vermogen hebben verloren en na 25 jaar 20 procent. Als de zonnepanelen op het dak van de woning die jij wilt gaan kopen dus ouder zijn, dan kun je je afvragen of ze de meerwaarde van de woning waard zijn. Het vermogen van glas – glas zonnepanelen gaat minder snel achteruit en er worden ook steeds meer zonnepanelen geproduceerd waarbij deze achteruitgang minder wordt. Trek dit na voor het soort zonnepanelen dat op jouw koophuis geïnstalleerd is.

 

De mogelijke opbrengsten

Als je wilt weten wat de zonnepanelen op de woning die jij graag wilt gaan kopen op zullen brengen, dan kun je de eigenaren vragen om een bewijs hiervan. Dit moeten ze vrij gemakkelijk kunnen leveren zonder persoonlijke informatie weg te geven. De meeste installaties worden namelijk voorzien van software waarmee je alles omtrent je zonnepanelen kunt monitoren en terugzien. De volgende tabel geeft aan welke bedragen je zou moeten verwachten in een ideale situatie en bij verschillende momenten tijdens de levensduur van de zonnepanelen. We hebben een systeem genomen dat 3500 kWh per jaar zou moeten kunnen opleveren, het gemiddelde energieverbruik van Nederlandse gezinnen. Met standaard zonnepanelen worden monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen bedoeld en de energieprijs die we hebben aangenomen is €0,23 per kWh.

 

Zonnepanelen Rendement bij aankoop Rendement na 12 jaar Rendement na 25 jaar
Standaard €805 €710 €605
Glas – glas €805 €760 €720

 

Onderhoud en de levensduur van de omvormer

Een laatste punt waar je aandacht aan kunt besteden is de omvormer. Deze is vaak na 8 tot 10 jaar al aan vervanging toe, in tegenstelling tot de zonnepanelen die gemakkelijk 25 jaar mee kunnen gaan. Kijk dus naar de leeftijd van het systeem en vraag naar de leeftijd van de huidige omvormer. Als deze snel vervangen moet worden, dan heb je extra uitgaven. Je kunt dan ook direct vragen of de huidige eigenaren de zonnepanelen hebben laten onderhouden of niet. In principe hebben ze weinig onderhoud nodig, maar is het voor veiligheidsredenen wel belangrijk dat alle connectoren en verbindingen goed zijn. Er kan veel spanning op de draden komen te staan en dat is gevaarlijk. Als zij dit onderhoud niet hebben laten uitvoeren, dan kun je contact opnemen met de leverancier en de installatie even goed laten inspecteren. Zo weet je zeker dat deze veilig is.

Is het verstandig om een woning met zonnepanelen te kopen?

Zo lang jij je huiswerk hebt gedaan en de meerwaarde van de woning overeen komt met de waarde van de zonnepanelen, dan is het erg gunstig om een woning met zonnepanelen te kopen. Jij kunt dan de vruchten plukken van de investering van de verkopende partij en ook al moet je hier een bijdrage voor doen, je kunt deze binnen een paar jaar hebben terugverdiend. Zijn de zonnepanelen oud en hebben ze hun beste dagen gezien, is de omvormer aan vervanging toe en is het rendement sinds de aankoop al flink gedaald? Dan is het verstandig om na te vragen hoeveel de zonnepanelen de waarde van de woning hebben verhoogd. Een verouderde installatie zal snel aan vervanging toe zijn en dit zijn voor jou extra kosten die je bij een woning zonder zonnepanelen niet gehad zou hebben.

 

Vergelijk offertes

Als de zonnepanelen op je koopwoning oud zijn, dan kun je deze laten vervangen. Het goede nieuws is dat de installatie dan al op zijn plek staat, dus dat je deze alleen moet vernieuwen en laten aanvullen waar nodig. Wil je weten hoeveel dit je gaat kosten? Vraag dan offertes op met onze vergelijkingstool en laat dit berekenen door betrouwbare leveranciers.

Gratis offertes in je mailbox?

Zonnepanelen kopen? Vergelijk offertes! Krijg beter inzicht in de prijzen en de mogelijkheden. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier, en ontvang vrijblijvend offertes in je mailbox.