Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Profiteer van de zon, ook binnenshuis!

Zonnepanelen aansluitenZonnepanelen aansluiten? De zon is niet alleen geschikt om er in de achtertuin, in een park of op het strand van te genieten. De zon kan namelijk ook je huis “voeden”. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Zij creëren een vorm van duurzame energie en zijn daarmee tegenhangers van fossiele brandstoffen en uiterst nuttig bij het tegengaan van milieuvervuiling. Zonnepanelen zijn veelal op daken en voertuigen terug te vinden, maar worden ook in de ruimte gebruikt. Je kunt de panelen zelf aansluiten, of dit door een bedrijf laten doen. Zonnepanelen zijn een eenvoudige en goed te onderhouden investering en daarom uitermate geschikt om je elektriciteitsrekening laag te houden. Eenmaal aangebracht op je huis blijven ze jarenlang bruikbaar – voor jezelf en voor eventueel toekomstige bewoners!

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Opkomst

De mens heeft behoefte aan warmte en energie om in vele levensbehoeften te kunnen voorzien. Op vele plaatsen ter wereld is een leefomgeving zonder elektriciteit ondenkbaar. De traditionele manieren van elektriciteitsopwekking door middel van centrales en fossiele brandstoffen worden in toenemende mate bekritiseerd als gevolg van de negatieve gevolgen die zij met zich meebrengen, zoals vervuiling en uitputting van natuurlijke bronnen. Een manier om deze milieuonvriendelijke processen tegen te gaan, is de aansluiting en het gebruik van zonnepanelen. Hoewel aan het einde van de negentiende eeuw al bekend was dat men energie kon opwekken met de zon, is het gebruik van panelen op aarde pas sinds enkele jaren populair en zeer snel toegenomen. Tot die tijd werden ze vrijwel alleen ten behoeve van de ruimtevaart toegepast. Tegenwoordig zijn dergelijke panelen haast niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Steeds meer vormen ze hét uithangbord van een nieuw soort denken, namelijk het streven naar een schonere, meer duurzame wereld.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Wanneer je zonnepanelen aansluit, voorzie je je huis van elektriciteit. Een zonnepaneel wordt ook wel een PV-paneel genoemd, afkomstig van het Engelse woord photovoltaic. Ieder paneel is voorzien van fotovoltaïsche cellen, die de zonnestralen opvangen en vervolgens elektronen opwekken en losstoten in de gewenste richting. Een dergelijke cel wordt ook wel een zonnecel genoemd en is meestal gemaakt van silicium. Het type silicium bepaalt in welke mate zonlicht in elektriciteit wordt omgezet. Er zijn verschillende manieren waarop silicium wordt gebruikt, namelijk:

  • Monokristallijn: de zonnecellen die uit deze vorm van silicium zijn gemaakt, bestaan uit één groot ‘monokristal’. Dergelijke panelen zijn relatief duur in aanschaf, maar bieden een hoog rendement.
  • Polykristallijn: wordt ook wel Multi kristallijn genoemd. Eerst wordt het silicium in een vorm gegoten en vervolgens tot een cel gezaagd. Vergeleken met het monokristallijn silicium is dit een goedkoper en eenvoudiger proces.
  • Amorf: panelen met dit materiaal staan ook bekend onder de naam dunne-filmzonnepanelen. Ze bevatten geen kristal, maar poeder en zijn om die reden zeer buigzaam. Deze vorm is goedkoper dan het gebruik van mono- of polykristal, maar biedt tegelijkertijd minder rendement.

Voordat je een zonnepaneelsysteem gaat aansluiten, dien je dus na te denken over welk soort kristal je wilt gebruiken. Dit is namelijk bepalend voor de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt. Verschillende zonnecellen vormen samen een module; meerde modulen maken samen een paneel. Een zonnepaneel bevat een negatieve lading aan de bovenzijde en een positieve lading aan de onderzijde. De geproduceerde stroom wordt gelijkstroom genoemd en is niet klaar voor gebruik. Hiervoor is een omvormer nodig.

Omvormers

Om gelijkstroom om te zetten in voor huishoudens bruikbare stroom zijn omvormers nodig, ook wel inverters genoemd. Ze doen precies wat de naam aangeeft: gelijkstroom omvormen in wisselstroom. Maar dit is niet hun enige taak. Omvormers zijn tevens van groot belang voor de optimalisering van het resultaat na het aansluiten van zonnepanelen. Op continue wijze berekent en reguleert een omvormer de optimale verhouding tussen de stroom en spanning van zonnepanelen, dit om een zo hoog en gunstig mogelijke opbrengst en resultaat te generen. Het maximale elektrische vermogen van een zonnepaneel staat bekend onder de afkorting Wp (Wattpiek) en wordt ook wel piekvermogen genoemd.

De samenwerking tussen zonnepanelen, de opwekking van elektriciteit en omvormers vindt meestal plaats in een netgekoppeld zonnestroomsysteem of een off-grid. Laatstgenoemde variant slaat overtollige energie veelal op in accu’s. Het gebruik van energie is op die manier afhankelijk van de gebruikersvraag. Een netgekoppeld zonnestroomsysteem zorgt ervoor dat de energie die niet wordt gebruikt, wordt doorgesluisd naar het energiebedrijf waaraan het huishouden is verbonden. Als gevolg hiervan kan de verbruiksmeter omlaag gaan, wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit leveren dan het huishouden nodig heeft.

Waarom zou ik zonnepanelen aansluiten?

Het gebruik van zonnepanelen is een uiterst milieuvriendelijke en duurzame manier van opwekken van elektriciteit. Met de aansluiting van deze investering gaan de nodige voordelen gepaard:

  • Zonnepanelen bieden energiezekerheid, zelfs in de lente en winter, wanneer de zon minder zichtbaar is.
  • De energie wordt op een schone manier opgewekt en draagt dus niet bij aan bijvoorbeeld luchtvervuiling of een toename van het broeikaseffect.
  • De energierekening gaat ervan omlaag, aangezien de zonnepanelen een groot deel van het energieverbruik op zich nemen.
  • Zonnepanelen hebben een lange levensduur en gaan gemiddeld tussen de 20 en 30 jaar mee. Bovendien hebben ze nauwelijks onderhoud nodig.
  • De waarde van je woning gaat omhoog bij aanschaf van deze opwekkers van elektriciteit. Duurzaamheid staat tegenwoordig hoog in het vaandel en maakt een woning interessanter voor eventuele kopers.
  • Na verloop van jaren verdien je de kosten van de zonnepanelen terug, doordat je rekeningen lager uitvallen. Vaak is dit klusje al binnen 7 tot 10 jaar geklaard, onder andere afhankelijk van het aantal aangesloten zonnepanelen en de locatie.
  • Je bent minder afhankelijk van energiebedrijven en de energieprijs. Je eigen huis levert je eigen energie!

Waarmee moet je rekening houden bij het aansluiten van zonnepanelen?

Zorg ervoor dat je voor de aanschaf en aansluiting van zonnepanelen altijd even navraag doet bij de lokale overheid en verschillende leveranciers. Zo win je informatie in over eventuele wetgeving en genereer je adviezen vanuit verschillende invalshoeken. Vraag daarnaast offertes aan bij meerdere leveranciers en bedenk goed of je de panelen laat aansluiten of dit liever zelf doet. Na aanschaf van zonnepanelen dien je ervoor te zorgen dat de panelen schoon blijven, al hebben ze weinig onderhoud nodig. Mocht je enkele jaren na aanschaf besluiten te gaan verhuizen, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt er namelijk voor kiezen om de panelen samen met het huis te verkopen, of ze mee te nemen naar je nieuwe huis en daar opnieuw aansluiten.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds