Zonnepanelen winter

Zonnepanelen winterDat het af en toe sneeuwt in de winter is geen verrassing, maar koning winter heeft niet bepaald het beste voor met duurzame energie. Naast het bevriezen van bepaalde biobrandstoffen en daarmee het vastlopen van motoren, zorgen losvliegende stukken ijs van windturbinebladen zelfs voor grote gevaren. Ook zonnepanelen ondervinden hinder van de winter; behalve het te verwachten gebrek aan zonlicht zorgen sneeuw- en vorstbedekking namelijk voor een groot opbrengstverlies.


Zonnepaneel-set kopen? Vergelijk eerst. Ontvang vrijblijvend offertes en bespaar tot 30%.

Dun laagje sneeuw

Een dun laagje sneeuw kan door de zon wel weggesmolten worden. Als de luchttemperatuur echter laag genoeg is en de sneeuw dik genoeg, kan het echter zijn dat de sneeuw ondoordringbaar is. Het gevolg is dat de zonnepanelen niet of nauwelijks energie verzamelen en de opbrengst dus naar het nulpunt keldert. Erg zonde, aangezien een zonnepaneel bij lage temperaturen juist een hoog rendement heeft (zie rendement zonnepanelen). Daarnaast zorgt de reflectie van eventuele omliggende sneeuw voor wat extra lichtopbrengst.

Oplossing?

Een goede oplossing voor dit probleem, die helaas maar voor weinigen is weggelegd, is het aanpassen van de hellingshoek van de zonnepanelen naar een hoek van minstens 40 graden. Dit zorgt ervoor dat, wanneer het niet té hard vriest, de sneeuw vanzelf van het paneel afschuift. Bijkomend voordeel is dat de opbrengst van de zonnepanelen in de winter hoger is, omdat de zon in de winter een stuk lager staat en de panelen dus beter gericht zijn. Vergeet niet de hellingshoek in het voorjaar weer terug te zetten. Mocht u de hellingshoek van je PV-systeem niet kunnen aanpassen, dan kan het altijd nog op de manier die Alan Stankevic uit de Verenigde Staten gebruikt. Lees ook winterschilder kosten.

Vorst

Gelukkig sneeuwt het in Nederland niet al te vaak, maar het kan nooit kwaad wat extra maatregelen te trefffen. Vorst is daarentegen vaker voorkomend en hier kan een zonnepaneel, net als een autoruit, bedekt raken met een laagje aangevroren condens. Let er op dat u geen ruitenkrabber gebruikt om vorst te verwijderen, omdat dit een eventuele anti-reflectieve coating van het glas aantast en mogelijk de glasplaat bekrast waardoor het invallende licht verstrooid raakt. U kunt de vorst het beste laten zitten, omdat het vaak een dunne laag betreft die wegsmelt in de zon.

In geval van een zonnecollector zijn de problemen bij vorst groter. Aangezien water bij bevriezen zo’n 9% uitzet, kunnen er grote spanningen op de leidingen komen te staan. Het is daarom van groot belang om de juiste hoeveelheid antivries toe te dienen aan de collector-vloeistof. Doet u dit niet, dan is de kans aanwezig dat de leidingen knappen en je zonnecollector vervangen moet worden.

Meer besparen op je energierekening? Denk dan aan goede isolatie. Spouwisolatie geeft het beste resultaat.

Vrijblijvend advies?

Via Zonnepanelen-Info.nl kun je vrijblijvend in contact komen met diverse zonnepaneel installateurs in jouw regio. Niet alleen ontvang je dan vrijblijvend advies, je ontvangt ook vrijblijvend een prijsopgave. Het is mogelijk om zonnepanelen zelf te installeren, echter wil je dat deze minstens 25 jaar meegaan. Daarom kun je het werk overlaten aan een specialist. De prijzen lopen flink uiteen en is een goede vergelijking aan te raden. Volg het stappenplan hieronder en begin met besparen:

  1. Klik op de button hieronder en laat je gegevens achter
  2. Ontvang vrijblijvend tot 6 prijsopgaven in je mailbox van lokale installateurs
  3. Vergelijk op basis van prijs en kwaliteit (en de voorwaarden)
  4. Bespaar tot wel 30% op de kosten van een systeem
Vrijblijvend advies

Gratis offertes in je mailbox?

Zonnepanelen kopen? Vergelijk offertes! Krijg beter inzicht in de prijzen en de mogelijkheden. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier, en ontvang vrijblijvend offertes in je mailbox.