Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

ZonnedakpannenZonnedakpannen? Het is iets dat je tegenwoordig steeds vaker ziet gebeuren, in plaats van klassieke zonnepanelen wordt er geopteerd voor zonnepannen. Het betreft hier speciale dakpannen met ingebouwde zonnecellen. Op deze manier wordt de uitstraling van het dak niet beïnvloed terwijl je toch als eigenaar van de woning kan genieten van alle voordelen die zonne-energie met zich meebrengt. Ben jij ook van plan om te investeren in dergelijke zonnepannen, maar wil je eerst graag een goed beeld hebben van de gemiddelde kosten die er aan verbonden zijn? Wij vertellen je hier graag alles over wat je moet weten op deze pagina!

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Hoeveel kosten dakpan zonnepanelen?

De belangrijkste vraag die wordt gesteld is natuurlijk of het mogelijk is om een goed beeld te krijgen van de exacte kostprijs van dakpan zonnepanelen. Ondanks het feit dat een systeem met zonnepannen er veel mooier uitziet is het wel zo dat er een veel hoger prijskaartje aan verbonden is. De prijs van een systeem bestaande uit zonnepannen ligt (niet schrikken) gemiddeld drie keer hoger dan een klassiek systeem met gewone zonnepanelen. Dit wil zeggen dat de gemiddelde terugverdientijd niet meer rond de 7 à 10 jaar ligt, maar opeens ruim 20 jaar bedraagt of soms zelfs nog meer.

Dit is natuurlijk best even schrikken, maar je dient er wel rekening mee te houden dat je zonnepaneel in dit geval ook je dakpan is. Met andere woorden, er dienen geen aparte dakpannen meer te worden aangekocht. Hoe dan ook, wil je graag vooraleer te investeren een goed beeld hebben op het geldende prijsverschil tussen zonnepannen en zonnepanelen? Wij zetten het verschil graag voor jou uiteen door middel van onderstaande tabel.

Installatiekost zonnepanelen Installatiekost zonnepannen
Gemiddeld ongeveer 4.500 euro Gemiddeld ongeveer 13.500 euro

Wanneer je er voor kiest om een systeem met zonnepanelen aan te kopen dien je dan verder bij een nieuwbouw dus ook nog eens rekening te houden met de aankoop van dakpannen. We gaan in dit voorbeeld even uit van 500 dakpannen die samen goed zijn voor een gemiddeld kostenplaatje van zo’n 1.000 euro.

Grotere dakoppervlakte met zonnepannen of niet?

Veel mensen stellen zich de vraag of ze bij het gebruik van zonnepannen nood hebben aan een grotere dakoppervlakte of niet. Uiteraard is dat het geval. Zonnepannen hebben altijd nood aan een grotere oppervlakte om een gelijkaardige hoeveelheid elektriciteit te produceren als  met gewone zonnepanelen het geval zou zijn. Dit is te wijten aan het feit dat het niet mogelijk is om een complete dakpan uit te rusten met zonnecellen. Per vierkante meter zonnepaneel kan er dan ook worden uitgegaan van een capaciteit van zo’n 110 WP. Wanneer we kijken naar een vierkante meter bij een gewoon systeem met zonnepanelen ligt de capaciteit rond de 150 WP. Hoeveel dakoppervlakte je precies meer nodig hebt is afhankelijk van het type dak en de ligging, maar globaal gezien mag er rekening worden gehouden met zo’n 25 procent.

Verschillende soorten zonnepannen

Net zoals bij gewone zonnepanelen het geval is onderscheiden we ook bij zonnepannen verschillende mogelijkheden. Het betreft hier uiteraard de kristallijn uitvoeringen en de dunne film variant. Deze laatste staan er om bekend over een mindere kwaliteit en dus ook een minder hoge capaciteit te beschikken, maar zijn op hun beurt wel een stuk voordeliger in vergelijking met de verschillende alternatieven die op de markt zijn terug te vinden. Wanneer je voor jouw woning ook wenst te kiezen voor zonnepannen, maar je graag de investering toch enigszins wenst te beperken is kiezen voor dunne film zonnepannen dan ook absoluut een aanrader. Zo sla je namelijk twee vliegen in één klap.

Geen andere omvormer noodzakelijk

Wat de omvormer betreft wordt er eigenlijk geen onderscheid gemaakt tussen een systeem bestaande uit zonnepanelen en een systeem met zonnepannen. Net als bij de panelen het geval is zullen alle pannen dan ook gewoon in een lus of string worden geplaatst en aangesloten op de omvormer. Hier ligt meteen ook een extra zwakte van dit systeem. Veel mensen houden er namelijk geen rekening mee, maar een omvormer beschikt over een veel minder lange levensduur dan de panelen of de zonnepannen zelf. Een omvormer dient dan ook iedere 10 à 12 jaar te worden vervangen. De kostprijs van de omvormer is afhankelijk van de hoeveelheid zonnepannen en is gelegen tussen de 500 en 1.500 euro.

Interessante bespaartips

Ben je door bovenstaande overtuigd en zou je graag eveneens een investering willen doen in een systeem met zonnepannen? In dat geval zal je toch graag ten allen tijde verzekerd willen zijn van de scherpst mogelijke prijs. Dat is perfect mogelijk wanneer je er voor kiest om rekening te houden met de interessante bespaartips die we nu even voor jou op een rijtje zetten:

  • Objectieve vergelijking uitvoeren. Er bestaan tegenwoordig in Nederland heel veel verschillende bedrijven die er stuk voor stuk voor hebben gekozen om zonnepanelen aan te bieden. Het merendeel van deze bedrijven beschikt ook over de mogelijkheid om zonnepannen te leveren en te plaatsen. Het uitvoeren van een objectieve vergelijking tussen al deze verschillende partijen kan er al snel voor zorgen dat je een mooie besparing op je eindfactuur kan realiseren. In het beste geval behoort zelfs een besparing van 40 procent tot de mogelijkheden!
  • Steek zelf de handen uit de mouwen. Het plaatsen van zonnepannen is een werk dat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is, in tegendeel. Je dient er alleen maar rekening mee te houden dat je werkzaam bent op een niet onaanzienlijke hoogte. Heb je last van hoogtevrees of voel je er maar weinig voor om aan je eigen dak te werken? In dat geval zijn er misschien wel andere zaken waarbij de installateur van de zonnepannen je hulp kan gebruiken. Deze aanbieden kan er voor zorgen dat de uiteindelijke factuur toch een stukje lager zal komen te liggen.
  • Subsidie. Net zoals bij gewone zonnepanelen het geval is kan je ook bij een investering in zonnepannen veelal rekenen op de toekenning van een regionale subsidie. Op deze manier wordt een systeem met zonnepannen ook voor jouw gezin meteen een stukje voordeliger.
  • Dak renoveren. Misschien een ideaal moment om je dak te renoveren. Bekijk hier meer informatie over dakwerken of bekijk de dakwerker prijzen.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds