Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Groepsaankoop zonnepanelen? Zonnepanelen aanschaffen is altijd een goede investering. Er zijn diverse redenen om zonnepanelen aan te schaffen, maar wat zijn nu precies de voordelen? We zetten het even op een rijtje:

    • Terugverdientijd: de terugverdientijd op zonnepanelen wordt steeds korter. Enerzijds komt dit omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, anderzijds omdat ze een steeds groter vermogen kunnen leveren. De gemiddelde terugverdientijd ligt inmiddels gemiddeld op 8 tot 10 jaar en daarna kun je nog minstens 10 jaar verdienen aan je zonnepanelen.
    • Besparen: je bespaart direct op je energiekosten. Hoe meer panelen je neemt, hoe minder stroomkosten je hebt. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen kun je bijvoorbeeld de helft van je energienota terugverdienen. Je zou er ook voor kunnen gaan om je volledige energienota terug te verdienen, maar dit vraagt ook weer een grotere investering.
    • Gezondheid en milieu: Zonne-energie is schone energie, dat wil zeggen dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij het opwekken van zonne-energie. Door voor zonnepanelen te kiezen draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Daar komt bij dat alle zonnepanelen recyclebaar zijn.
    • Onderhoud: zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Als ze eenmaal op je dak bevestigd zijn, hoeft er niets bijgesteld of gecontroleerd worden, je bent overal vanaf. Wel moeten ze af en toe, indien nodig, gereinigd worden, bijvoorbeeld als er takjes of vogelpoep op liggen. Dit is een kwestie van water (zonder schoonmaakmiddel) gebruiken en vergt derhalve ook niet veel inspanning of kosten.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Groepsaankoop

Overheden willen de aankoop van groene energie in het algemeen, en zonnepanelen in het bijzonder, graag stimuleren. Dit kan door mee te doen aan een groepsaankoop zonnepanelen. Bij groepsaankoop kunnen zonnepanelen voor een scherpere prijs worden aangeboden. Dit is mogelijk omdat de aanbieder groot kan inkopen. Hoe meer mensen zich inschrijven, hoe hoger het inkoopvoordeel kan oplopen. De groepsaankoop geldt altijd voor mensen die in een bepaalde regio woonachtig zijn. Hierdoor kan de prijs ook scherper, omdat de aanbieder nu een logistiek voordeel heeft. Hij kan het werk beter organiseren, omdat alle inschrijvers in dezelfde regio wonen.  Door middel van een veiling wordt bepaald welke aanbieder de zonnepanelen mag aanbieden.

Hoe werkt het?

  • Inschrijving: het begint allemaal met een inschrijving. Een gemeente of provincie biedt een inschrijving voor groepsaankoop aan. Hiervoor geldt een bepaalde einddatum. Als je inschrijft, moet je behalve je adresgegevens ook gegevens over je dak en je energieverbruik verstrekken. Inschrijving is alleen voor inwoners van de regio die de groepsaankoop aanbiedt en is vrijblijvend en gratis. Vervolgens krijg je van de gemeente of provincie een berekening waarin staat hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen, het rendement en een indicatieve prijs.
  • Veiling: vervolgens wordt de groepsaankoop geveild onder zonnepanelenleveranciers. De aanbieder die de veiling wint, geeft een prijsopgave. Meestal is het zo dat bij de veiling blijkt dat de aanbieder nog scherper kan dan de indicatie die je vooraf hebt ontvangen. Dit kan soms wel 10 tot 25% schelen.
  • Voorstel: na de veiling ontvang je een persoonlijk voorstel van de winnende leverancier. Dit is gebaseerd op de gegevens die jij verstrekt hebt. Je hebt de mogelijkheid om de gegevens nog aan te passen (je wilt bijvoorbeeld meer of minder zonnepanelen). Het voorstel zal dan opnieuw berekend worden.
  • Accepteren: je kunt nu beslissen of je wel of niet ingaat op het voorstel. Je zit dus nergens aan vast. Als je het persoonlijk voorstel accepteert, komt de leverancier bij jou langs voor een dakinspectie en zal vervolgens het zonnepaneelsysteem installeren.

Wat krijg je?

Bij de meeste groepsaankopen krijg je een soort “all-in pakket”. Je hoeft dus niet zelf nog extra dingen regelen, alles is geregeld. Van de meeste pakketten mag je het volgende verwachten:

  • Zonnepanelen: het aantal zonnepanelen is afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak van je huis. Meestal bestaat de afname uit minimaal vier en maximaal veertig panelen. Het maximum is op 40 panelen bepaald, omdat het vermogen van de omvormer niet boven de 10 kilowatt uit mag komen. Je hebt vrijwel altijd keuze uit twee soorten zonnepanelen: polykristallijn (blauw) monokristallijn (zwart). De monokristallijn is duurder in aanschaf (vaak wordt een meerprijs berekend), maar heeft ook een (iets) hoger rendement.
  • Randapparatuur: dit bestaat uit: de omvormer (het apparaat wat de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom voor de meterkast), een groene stroom teller en bekabeling.
  • Ondersteuning: je krijgt ondersteuning bij het afhandelen van administratieve zaken en het aanmelden van het zonnepanelensysteem bij de netbeheerder.
  • Garantie: Er worden altijd op voorhand garanties bedongen bij de leverancier. Het gaat hierbij om: garantie op de installatie, garantie op de panelen en de omvormer, vermogensgarantie (90% in de eerste 10 jaar en 80% na 25 jaar) en een opbrengstgarantie in het eerste jaar.
  • Installatie: de aanbieder zal zorgen voor volledige installatie van het systeem. Hierin zit de plaatsing van de zonnepanelen, de omvormer, de bekabeling en de aansluiting op de meterkast.

Hoe verder?

Tijdens de installatie vindt er door middel van steekproeven controle op de installatie plaats. Hierbij wordt er vooral gekeken naar veiligheid. Als de installatie geplaatst is en het systeem werkt, vindt er nog een nacontrole plaats. Ook weer middels steekproeven wordt gecontroleerd of het systeem de juiste prestaties levert. Ook wordt er gekeken of alles bouwkundig goed geïnstalleerd is.

Stroom verbruiken en leveren

De stroom die je opwekt met zonnepanelen kan direct worden gebruikt. Je gebruikt echter niet alle opgewekte energie. Vooral in de zomermaanden wordt er veel meer opgewekt dan je verbruikt. In dat geval lever je terug op het net. Je zult dan zien dan je meter terugdraait. Er zijn ook momenten dat je moet gebruiken van het net, bijvoorbeeld ’s nachts of in de winter. Elk jaar worden je meterstanden opgenomen door de leverancier. Uit die cijfers leidt de leverancier af hoe groot je stroomverbruik was en als je dus zelf energie produceert zal dit minder zijn dan, omdat jouw meter terugdraait als je zonnepanelen meer leveren dan je verbruikt. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen waar je voor gekozen hebt, zie je hoe hoog (of hoe laag) jouw stroomnota zal zijn.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds